Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Kontrole poštovanja Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe

Objavljeno: 02.08.2021. 18:54 Autor: Zarko Luksic

Na širem području Bokokotorskog zaliva je 31.7. i 1.8.  izvršena  zajednička koordinisana akcija kontrole poštovanja Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe, u kojoj su učestvovali pripadnici Direktorata za pomorsku i unutrašnju plovidbu – Inspekcija sigurnosti plovidbe Kotor, Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama i Sektora granične policije – Regionalni centar Jug.

Fokus inspekcijskog nadzora se odnosio prvenstveno na poštovanje kontrole brzine kretanja plovnih objekata u tjesnacima Verige, Kumbor i Tivatskom zalivu. Pored toga inspektori sigurnosti plovidbe su vršili kontrolu dozvola za upravljanje plovilima, plovidbenih dozvola, listu posade i putnika, sportskih manifestacija, sidrenja objekata na mjestima gdje to nije dozvoljeno i drugo.

Pored radarskih slika sa VTMIS sistema UPSiUL, po prvi put kao dokazni materijal su korišteni video zapisi i slike sa registrovanih dronova kod Agencije za civilno vazduhoplovstvo, što se pokazalo kao veoma efikasno rješenje  u smislu davanja dokaza inspektorima, koji su izdavali prekršajne naloge svim plovnim objektima prvenstveno gliserima, skuterima i jahtama, a koji su kao detektovani zaustavljani od strane plovila UPSiUL i SGP.

Tom, prilikom u toku trajanja akcije inspektori sigurnosti pomorske plovidbe su izdali 35 prekršajna naloga, korisnicima plovnih objekata koji su izvršili prekršaj, a preventivnim djelovanjem su upozoravali i izricali opomene plovilima, te upućivali na poštovanje pravila ponašanja na moru.

Zajedniča akcija svih organa koji su bili uključeni, uspješno je obavljena i rezultirala evidentnim poštovanjem propisa svih učesnika u pomorskom saobraćaju. Kako se u narednih 20-ak dana očekuje zenit nautičke sezone, te dolazak i kretanje velikog broja plovnih objekata na moru, ovakve ili slične akcije biće spovedene često i nenajavljeno u cilju da se svi učesnici u pomorskom saobraćaju ponašaju u skadu sa zakonom i ne ugrožavaju sigurnost i bezbjednost na moru.


Zarko Luksic

Zarko Luksic

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?