Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Контроле поштовања Закона о сигурности поморске пловидбе

Објављено: 02.08.2021. 18:54 Аутор: Зарко Луксиц

На ширем подручју Бококоторског залива је 31.7. и 1.8.  извршена  заједничка координисана акција контроле поштовања Закона о сигурности поморске пловидбе, у којој су учествовали припадници Директората за поморску и унутрашњу пловидбу – Инспекција сигурности пловидбе Котор, Управе поморске сигурности и управљања лукама и Сектора граничне полиције – Регионални центар Југ.

Фокус инспекцијског надзора се односио првенствено на поштовање контроле брзине кретања пловних објеката у тјеснацима Вериге, Кумбор и Тиватском заливу. Поред тога инспектори сигурности пловидбе су вршили контролу дозвола за управљање пловилима, пловидбених дозвола, листу посаде и путника, спортских манифестација, сидрења објеката на мјестима гдје то није дозвољено и друго.

Поред радарских слика са ВТМИС система УПСиУЛ, по први пут као доказни материјал су кориштени видео записи и слике са регистрованих дронова код Агенције за цивилно ваздухопловство, што се показало као веома ефикасно рјешење  у смислу давања доказа инспекторима, који су издавали прекршајне налоге свим пловним објектима првенствено глисерима, скутерима и јахтама, а који су као детектовани заустављани од стране пловила УПСиУЛ и СГП.

Том, приликом у току трајања акције инспектори сигурности поморске пловидбе су издали 35 прекршајна налога, корисницима пловних објеката који су извршили прекршај, а превентивним дјеловањем су упозоравали и изрицали опомене пловилима, те упућивали на поштовање правила понашања на мору.

Заједнича акција свих органа који су били укључени, успјешно је обављена и резултирала евидентним поштовањем прописа свих учесника у поморском саобраћају. Како се у наредних 20-ак дана очекује зенит наутичке сезоне, те долазак и кретање великог броја пловних објеката на мору, овакве или сличне акције биће споведене често и ненајављено у циљу да се сви учесници у поморском саобраћају понашају у скаду са законом и не угрожавају сигурност и безбједност на мору.


Zarko Luksic

Zarko Luksic

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?