Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Nastavljeni konsultativni sastanci u procesu izrade IPARD III programa za period 2021-2027.

Objavljeno: 24.02.2022. 08:00 Autor: mprr

Obavezan dio izrade IPARD III programa predstavlja proces konsultacija sa svim relevantnim zainteresovanim stranama. Upravljačko tijelo MPŠV u tom cilju uspostavilo je mehanizme za efikasnu međuresornu koordinaciju i konsultacije.

MPRRMPRR

U skladu s tim, formirana je radna grupa čija je svrha da omogući efikasan proces konsultacija tokom izrade IPARD III programa. Radnu grupu čine predstavnici organa, tijela i socijalno-ekonomski partneri, partneri iz oblasti zaštite životne sredine kao i predstavnici poljoprivrednih proizvođača i prerađivača. Glavni cilj radne grupe je da pruži podršku  procesu programiranja, da da komentare i predloge u svrhu kvalitetne izrade IPARD III programa koji će u biti implementiran u narednom programskom periodu. Osnovu za pripremu IPARD III programa predstavljaju sektorske analize za meso, mlijeko, voće i povrće, masline, vino, ribarstvo i diverzifikaciju gazdinstva i razvoj poslovanja.

MPRRMPRR

Konsultativni proces je sproveden u dva ciklusa. Prvi ciklus je sproveden na način da je nacrt dokumenta koji sadrži opis odabranih mjera, kao i obrazac koji sadrži uputstva o tome na koji način je moguće dostaviti komentare na svaku mjeru pojedinačno, poslat članovima radne grupe za IPARD III, a pomenuta dokumenta objavljena su na zvaničnoj internet stranici IPARD programa i MPŠV.

MPRRMPRR

Drugi ciklus organizovan je u vidu radionica, gdje su predstvanici Ministarstva održali prezentacije u sjevernom, centralnom i južnom dijelu Crne Gore, pred više od stotinu poljoprivrednih proizvođača, gdje su predstavljene mjere i u direktoj komunikaciji dobijeni komentari koji su se ticali novih mjera, korekcije postojećih, kao i poteškoća u sprovođenju IPARD II programa. Zainteresovane strane koje su dostavile komentare uglavnom su bile fokusirane na specifične kriterijume prihvatljivosti, prihvatljive investicije, kao i na nivo podrške u okviru mjera.

Zahvaljujemo svima koji su uzeli učešće u zajedničkom stvaranju IPARD III programa.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?