Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Настављени консултативни састанци у процесу израде ИПАРД ИИИ програма за период 2021-2027.

Објављено: 24.02.2022. 08:00 Аутор: мпрр

Обавезан дио израде ИПАРД ИИИ програма представља процес консултација са свим релевантним заинтересованим странама. Управљачко тијело МПШВ у том циљу успоставило је механизме за ефикасну међуресорну координацију и консултације.

MPRRMPRR

У складу с тим, формирана је радна група чија је сврха да омогући ефикасан процес консултација током израде ИПАРД ИИИ програма. Радну групу чине представници органа, тијела и социјално-економски партнери, партнери из области заштите животне средине као и представници пољопривредних произвођача и прерађивача. Главни циљ радне групе је да пружи подршку  процесу програмирања, да да коментаре и предлоге у сврху квалитетне израде ИПАРД ИИИ програма који ће у бити имплементиран у наредном програмском периоду. Основу за припрему ИПАРД ИИИ програма представљају секторске анализе за месо, млијеко, воће и поврће, маслине, вино, рибарство и диверзификацију газдинства и развој пословања.

MPRRMPRR

Консултативни процес је спроведен у два циклуса. Први циклус је спроведен на начин да је нацрт документа који садржи опис одабраних мјера, као и образац који садржи упутства о томе на који начин је могуће доставити коментаре на сваку мјеру појединачно, послат члановима радне групе за ИПАРД ИИИ, а поменута документа објављена су на званичној интернет страници ИПАРД програма и МПШВ.

MPRRMPRR

Други циклус организован је у виду радионица, гдје су предстваници Министарства одржали презентације у сјеверном, централном и јужном дијелу Црне Горе, пред више од стотину пољопривредних произвођача, гдје су представљене мјере и у директој комуникацији добијени коментари који су се тицали нових мјера, корекције постојећих, као и потешкоћа у спровођењу ИПАРД ИИ програма. Заинтересоване стране које су доставиле коментаре углавном су биле фокусиране на специфичне критеријуме прихватљивости, прихватљиве инвестиције, као и на ниво подршке у оквиру мјера.

Захваљујемо свима који су узели учешће у заједничком стварању ИПАРД ИИИ програма.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?