Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: U pojačanom nadzoru intelektualne svojine Tržišna inspekcija oduzela 677 komada robe

Objavljeno: 01.04.2022. 21:01 Autor: ti

 

Uprava za inspekcijske poslove – Odsjek za tržišnu inspekciju, je shodno Planu rada za mart, sprovodila pojačan nadzor u oblasti zaštite prava intelektualne svojine u skladu sa Zakonom o primjeni propisa kojima se uređuje zaštita prava intelektualne svojine, Zakonom o žigu i Zakonom o autorskim i srodnim pravima.

 

Nadzor je bio usmjeren na promet tekstila, obuće, odjeće, auto-djelova u skladu sa Zakonom o žigu, kao i na promet CD-ova i DVD-ova, fotokopirnice i umnožavanje računarskih programa u skladu sa Zakonom o autorskom i srodnim pravima. Zbog postizanja maksimalne efikasnosti, organizovana je i dvodnevna razmjena inspektora po gradovima, kako bi se iskontrolisao veći broj subjekata nadzora.

 

Tokom pojačanog nadzora, tržišni inspektori su po službenoj dužnosti i po zahtjevima nosilaca prava, izvršili ukupno 217 kontrola u oblasti industrijske svojine, prilikom čega su kod 29 subjekata nadzora otkrivene nepravilnosti, zbog čega je izdato 29 rješenja i oduzeto 677 komada robe u vrijednosti od 16.000,00€. Takođe, zbog utvrđenih nepravilnosti izdata su 34 prekršajna naloga u vrijednosti od 25.100,00€ i pokrenuto je ukupno 5 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Kontrole su se vršile i u oblasti prometa optičkih diskova pri čemu je utvrđena jedna nepravilnost i oduzeto je 10 CD-ova, kao i u oblasti korišćenja softvera pri čemu nisu utvrđene nepravilnosti.

 

Ovom prilikom obavještavamo privredne subjekte da će Tržišna inspekcija nastaviti sa nadzorom nad primjenom zakona koji uređuju zaštitu prava intelektualne svojine. Apelujemo na potrošače da ne kupuju krivotvorene proizvode i na taj način učestvuju u ovakvom vidu nelagalnog poslovanja i da ukoliko na tržištu primjete krivotvorenu robu, o tome obavijeste Upravu za inspekcijske poslove – Odsjek za tržišnu inspekciju putem Call centra 080 555 555.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?