Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Tržišna inspekcija u skladu sa Opštim programom nadzora proizvoda na tržištu sprovodi nadzor merdevina

Objavljeno: 02.06.2022. 14:48 Autor: ti

Shodno Opštem programu nadzora proizvoda na tržištu za 2022.godinu, Tržišna inspekcija je u dijelu bezbjednosti proizvoda, sredinom maja započela inspekcijski nadzor merdevina. Istovremeno, nadzor i kontrolu ove robe započeli su i službenici Uprave prihoda i carina. Nadzor će se sprovoditi do druge polovine juna, od strane 10 inspektora u centralnom, južnom i sjevernom regionu Crne Gore, kod 17 uvoznika. Za postupajuće inspektore pripremljeno je uputstvo za nadzor merdevina i kontrolna lista. Takođe, radi efikasnijeg poatupanja carinskih službenika, pripremljena je pojednostavljena kontrolna lista, na osnovu koje će carinski službenici biti u mogućnosti da identifikuju eventualne neusaglašenoisti i o tome obavijeste Tržišnu inspekciju radi dalje kontrole robe i dokumentacije.

Da bi se merdevine stavile na tržište Crne Gore, moraju biti bezbjedne u skladu sa Zakonom o opštoj bezbjednosti proizvoda („Sl.list CG“ br. 45/14 i 13/18). Smatraju se bezbjednim ukoliko ispunjavaju zahtjeve bezbjednosti u pogledu rizika i kategorije rizika iz nacionalnih standarda MEST EN 130-1:2020, MEST EN 130-2:2019, MEST EN 130-3:2019 u pogledu označavanja, uputstva za upotrebu i zahtjeva za konstrukciju.

Najčešći rizik kojem su izloženi korisnici prilikom upotrebe merdevina je rizik od povrede usled pada, dok su najčešći uzroci povreda nestabilnost merdevina, loše održavanje i neinformisanost o načinu bezbjednog korišćenja, nedostatka upozorenja o rizicima, kao i informacija o klasi i maksimalno dozvoljenom opterećenju.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?