Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predstavljanje publikacije Kancelarije zastupnika „Analiza presuda Evropskog suda za ljudska prava u odnosu na Crnu Goru za 2021. godinu“

Dana 2. juna 2022. godine, u hotelu „CUE“ u Podgorici, održava se okrugli sto na temu „Harmonizacija domaće sudske prakse sa standardima ESLJP i jačanje pravne sigurnosti“, organizovan od strane AIRE centra iz Londona, Vrhovnog suda Crne Gore i Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, uz podršku Britanske ambasade u Podgorici.

Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, g-đa Valentina Pavličić, uzela je učešće u okviru prve panel diskusije na temu „Dosljedna primjena nacionalnog zakonodavstva i evropskih standarda kao preduslov vladavine prava“ i u svom izlaganju istakla da se vladavina prava smatra suštinskim elementom svakog demokratskog društva, a da je nezavisno sudstvo od krucijalnog značaja za obezbjeđenje vladavine prava i načela pravne sigurnosti.

Povod za organizovanje okruglog stola je i predstavljanje publikacije „Analize presuda Evropskog suda za ljudska prava u odnosu na Crnu Goru za 2021. godinu“, koju Kancelarija zastupnika tradicionalno, već četvrtu godinu, izrađuje u saradnji sa AIRE centrom iz Londona. Analiza sadrži pregled presuda i odluka koje je Evropski sud donio u odnosu na Crnu Goru u prethodnoj godini, rezime postupka izvršenja presuda Evropskog suda, uporednu praksu izvršenja presuda Evropskog suda, te zaključke i preporuke. Cilj Analize je da pravne praktičare na brz i lak način upozna sa novijom sudskom praksom i relevantnim standardima Evropskog suda, kako bi doprinijeli implementaciji istih u domaćoj praksi.

Okruglom stolu prisustvovali su nosioci pravosudnih i javnih funkcija, Zaštitnik i zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, predstavnici Ministarstva pravde Crne Gore, Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, Komore javnih izvršitelja, nevladinog sektora i advokati.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?