Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Učešće na konferenciji povodom novog projekta podrške regionalnoj ekonomskoj integraciji u oblasti infrastrukture kvaliteta i elektronske trgovine

Objavljeno: 16.06.2022. 20:43 Autor: ti

Na konferenciji održanoj 14.juna 2022.godine u Skoplju, povodom početka rada Projekta EU4 Business - podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji u oblasti infrastrukture kvaliteta i elektronske trgovine, učestvovali su predstavnici Uprave za inspekcijske poslove - Odsjek za tržišnu inspekciju.

Projekat je pokrenut od strane  Deutsche Gesellschaft fur Interntionale Zusammenarbeit (GIZ) i biće realizovan u ime Evropske unije (EU) i Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i ima za cilj jačanje regionalne ekonomske integracije između CEFTA strana kroz podršku implementaciji Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište u obje oblasti.

Panelisti su na konferenciji, između ostalog, istakli da će efikasan sistem infrastrukture kvaliteta zaštititi i potrošače od nebezbjednih proizvoda i preduzeća od neproporcionalnih troškova i nelojalne konkurencije. S druge strane, elektronskom trgovinom (e-commerce), kao jednoj od najbrže rastućih oblasti trgovine uslugama u privredama CEFTA-e, potrošačima  će se omogućiti veći izbor proizvoda i niže cijene, a trgovcima na malo mogućnost smanjenja troškova transakcija i pristup novim tržištima na isplativ način.

Istaknuto je da je Akcioni plan za Zajedničko regionalno tržište odskočna daska za Zapadni Balkan kako bi se uskladilo sa pravilima jedinstvenog tržišta EU i osiguralo slobodno kretanje industrijske robe između privreda Zapadnog Balkana. Zato je neophodan potpuno funkcionalan i usklađen sistem infrastrukture kvaliteta.

Ovaj Projekat će se realizovati u naredne dvije godine.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?