Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Aktivnosti Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu

Dana 8. jula 2022. godine, u hotelu „Hilton“ u Podgorici, održala se radionica u okviru Mreže mladih sudija na temu „Pravo na poštovanje privatnog života; Studije slučaja iz prakse nacionalnih sudova posvećene naknadi štete i nasilju u porodici“, u saradnji Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu i AIRE Centra iz Londona, a uz podršku Britanske ambasade u Podgorici.

Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, g-đa Valentina Pavličić, uzela je učešće na sekciji posvećenoj Evropskoj konvenciji i održala predavanje na sljedeću temu „Pravo na poštovanje privatnog života i naknada nematerijalne štete – primjeri relevantne prakse Evropskog suda i nacionalnih sudova“.

Zastupnica je istakla da je cilj člana 8 Konvencije zaštita od proizvoljnog miješanja nadležnih vlasti u privatni i porodični život, dom i prepisku. Nadalje je naglasila da je Evropski sud u brojnim presudama utvrdio da država ima pozitivnu obavezu da zaštiti pojedince od nasilja. Iako u konkretnim predmetima najčešće dolazi do povrede članova 2 i 3 Konvencije, takođe se primjenjuje i član 8 Konvencije, s obzirom na to da nasilje ugrožava i fizički integritet i pravo na privatni život.

Konačno, nadležni državni organi su dužni da zaštite tjelesni, psihički i moralni integritet pojedinaca, pa u tom smislu preduzete mjere moraju biti i razumne i djelotvorne. Ta pozitivna obaveza države se odnosi i na usvajanje posebnih mjera, uključujući obezbjeđivanje djelotvornih i dostupnih pravnih ljekova za zaštitu prava na poštovanje privatnog života.

Ukupno je bilo 23 polaznika treninga.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?