Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

PROSLAVA 13. JULA U ALBANSKOM GRADU ELBASANU

Objavljeno: 15.07.2022. 21:13 Autor: USDI
12. jula 2022. godine u albanskom gradu Elbasanu, Zajednica Crnogoraca Albanije (ZCGA) je organizovala dva događaja koji su podsjetili na 13. jul, Dan državnosti Crne Gore, najvažniji datum u istoriji matične države naše dijaspore u Albaniji. Ove aktivnosti su proistekle uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima i Matice crnogorske. Događajima je prisustvovao i Zoran Đukanović, predstavnik i samostalni savjetnik u Upravi za saradnju sa dijasporom – iseljenicima.

USDI

Ispred Etnografskog muzeja u Elbasanu, upriličena je izložba fotografija o 13. julu 1941. godine, pripremi za opštenarodni ustanak, formiranju crnogorskih odreda i brigada, spisku narodnih heroja i ukupnom doprinosu Crne Gore u Narodnooslobodilačkom ratu pod vođstvom Komunističke partije Jugoslavije. Poslije uvodne riječi Marinka Ćulafića, predsjednika ZCGA, Zoran Đukanović je govorio o tom značajnom datumu, istakavši da je Crna Gora dala ogromne žrtve u tom ratu, a da je 13. jul 1941. godine bio najsvjetliji datum u porobljenoj Evropi u to vrijeme, nakon kojeg je oslobođen veliki dio Crne Gore. Takođe, u odnosu na broj stanovnika, Crna Gora je u tom ratu dala najveći broj narodnih heroja (257).

USDI

Nakon toga, u konferencijskoj sali hotela Skampa u Elbasanu, ZCGA je organizovala okrugli sto sa temom značaja 13. jula u istoriji Crne Gore. Na ovom skupu su bili prisutni naši iseljenici u Albaniji, članovi ZCGA, kao i predstavnici Komiteta za nacionalne manjine Albanije. Okrugli sto je otvorio Marinko Ćulafić, podsjetivši na dva značajna 13. jula u istoriji Crne Gore. Nakon njega, kratko su se obratile skupu dvije predstavnice rukovodstva ZCGA, Ružica Rašović i Meri Alle (Hodrović). Poslije njih, o istoriji Crne Gore i njenoj državnosti govorio je Zoran Đukanović, koji je ukratko podsjetio na 1000 godišnju istoriju Crne Gore, a posebno na datume 13. jul 1878. godine i 13. jul 1941. godine. Prvi označava dan kad je Crna Gora i službeno na Berlinskom kongresu upisana u spisak država Evrope, 27. po redu, a drugi predstavlja opštenarodni ustanak Crne Gore u Drugom svjetskom ratu, protiv fašističkih okupatora. Oba datuma čine temelj današnje državnosti Crne Gore, koji je ojačan obnovom nezavisnosti Crne Gore 21. maja 2006. godine.

USDI

Skupovi su protekli u odličnom raspoloženju, a Crna Gora je opet bila glavna tema, što su potpomogli i albanski elektronski mediji.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?