Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ПРОСЛАВА 13. ЈУЛА У АЛБАНСКОМ ГРАДУ ЕЛБАСАНУ

Објављено: 15.07.2022. 21:13 Аутор: УСДИ
12. јула 2022. године у албанском граду Елбасану, Заједница Црногораца Албаније (ЗЦГА) је организовала два догађаја који су подсјетили на 13. јул, Дан државности Црне Горе, најважнији датум у историји матичне државе наше дијаспоре у Албанији. Ове активности су проистекле уз подршку Управе за сарадњу са дијаспором – исељеницима и Матице црногорске. Догађајима је присуствовао и Зоран Ђукановић, представник и самостални савјетник у Управи за сарадњу са дијаспором – исељеницима.

USDI

Испред Етнографског музеја у Елбасану, уприличена је изложба фотографија о 13. јулу 1941. године, припреми за општенародни устанак, формирању црногорских одреда и бригада, списку народних хероја и укупном доприносу Црне Горе у Народноослободилачком рату под вођством Комунистичке партије Југославије. Послије уводне ријечи Маринка Ћулафића, предсједника ЗЦГА, Зоран Ђукановић је говорио о том значајном датуму, истакавши да је Црна Гора дала огромне жртве у том рату, а да је 13. јул 1941. године био најсвјетлији датум у поробљеној Европи у то вријеме, након којег је ослобођен велики дио Црне Горе. Такође, у односу на број становника, Црна Гора је у том рату дала највећи број народних хероја (257).

USDI

Након тога, у конференцијској сали хотела Скампа у Елбасану, ЗЦГА је организовала округли сто са темом значаја 13. јула у историји Црне Горе. На овом скупу су били присутни наши исељеници у Албанији, чланови ЗЦГА, као и представници Комитета за националне мањине Албаније. Округли сто је отворио Маринко Ћулафић, подсјетивши на два значајна 13. јула у историји Црне Горе. Након њега, кратко су се обратиле скупу двије представнице руководства ЗЦГА, Ружица Рашовић и Мери Алле (Ходровић). Послије њих, о историји Црне Горе и њеној државности говорио је Зоран Ђукановић, који је укратко подсјетио на 1000 годишњу историју Црне Горе, а посебно на датуме 13. јул 1878. године и 13. јул 1941. године. Први означава дан кад је Црна Гора и службено на Берлинском конгресу уписана у списак држава Европе, 27. по реду, а други представља општенародни устанак Црне Горе у Другом свјетском рату, против фашистичких окупатора. Оба датума чине темељ данашње државности Црне Горе, који је ојачан обновом независности Црне Горе 21. маја 2006. године.

USDI

Скупови су протекли у одличном расположењу, а Црна Гора је опет била главна тема, што су потпомогли и албански електронски медији.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?