Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Sastanak direktora Uprave prihoda i carina sa oficirom za vezu za finansijski kriminal Ambasade Italije u Podgorici

Objavljeno: 19.07.2022. 00:38 Autor: UPRAVA PRIHODA I CARINA
Direktor Uprave prihoda i carina g. Rade Milošević susreo se danas sa oficirom za vezu za finansijski kriminal Ambasade Italije u Podgorici, pukovnikom Gianpierom Carrierijem, koji je ekspert Finansijske policije nadležan za Albaniju, Crnu Goru i Kosovo.

Tokom otvorenog i srdačnog razgovora, direktor Milošević upoznao je goste sa rezultatima rada Uprave prihoda i carina, ističući posvećenost naplati budžetskih prihoda i borbi protiv krijumčarenja, koja je u prethodnom periodu dala izuzetne rezultate, naročito otkako su tri Uprave spojene u jednu instituciju. G. Milošević je posebno naglasio operativu kao oblast kojoj se posvećuje posebna pažnja. Takođe, iskazao je zahvalnost na dosadašnjoj podršci i ukazao na potrebu daljeg jačanja i unapređenja saradnje, sagledavanja i konkretizovanja segmenata i modela buduće pomoći i podrške, prije svega kroz razmjenu informacija, iskustava, kao i kroz implementaciju primjera dobre prakse italijanskih kolega u Crnoj Gori.

Uprava prihoda i carina
 
Tokom razgovora, posebna pažnja posvećena je formiranju Poreske policije, koja bi imala nadležnosti prilikom vođenja finansijskih istraga, naročito u kontekstu novog Zakona o porijeklu imovine, koji je u pripremi. Takođe je istaknuta potreba za formiranjem posebne jedinice UPC za kontrolu mora, koja bi imala nadležnosti da kontroliše kako komercijalna plovila, tako i plovila za razonodu. U tom dijelu bi od neprocjenjivog značaja bila pomoć italijanskih kolega u domenu obezbjeđivanja stručnog nastavnog kadra koji bi bio zadužen za obuku službenika UPC i specijalizovane moderne opreme. Formiranje Poreske policije i posebne jedinice UPC za kontrolu mora, u značajnoj mjeri ubrzalo bi procedure i procesuiranje predmeta.
 
Pukovnik Carrieri pozvao je g. Miloševića da posjeti sjedište italijanskih pomorskih snaga i Pomorsku akademiju sa centrom za obuku, koja se nalazi u Rimu.
 
Sagovornici su se saglasili da je jaka i kontinuirana međunarodna saradnja od velikog značaja i u kontekstu preventivnog djelovanja na planu suzbijanja nelegalnih prekograničnih aktivnosti, tako da će i Crna Gora, posredstvom g. Carrierija kao kontakt osobe, učestvovati u radu međunarodne mreže za saradnju u koju je uključeno još 18 zemalja.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?