Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpisan Sporazum o saradnji UPC i Zajdnice opština Crne Gore

Objavljeno: 18.07.2022. 22:02 Autor: UPRAVA PRIHODA I CARINA
U Upravi prihoda i carina Crne Gore potpisan je Sporazum o saradnji UPC i Zajednice opština Crne Gore. Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su Rade Milošević, direktor Uprave prihode i carina, Refik Bojadžić - generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore i Žana Đukić – sekretarka odbora za finansiranje lokalne samouprave.

Sporazumom se bliže uređuje saradnja i način razmjene službenih podataka i informacija između Uprave prihoda i carina i organa lokalne uprave nadležnih za poslove utvrđivanja, naplate i kontrole lokalnih javnih prihoda, koje u ovom Sporazumu zastupa Zajednica opština Crne Gore.

Uprava prihoda i carina

Cilj Sporazuma je uspostavljanje partnerstva i unapređenje saradnje u razmjeni službenih informacija između informacionih sistema Uprave prihoda i carina i nadležnih organa lokalne uprave, kako bi se obezbijedila blagovremena, tačna i efikasna evidencija prireza porezu na dohodak fizičkih lica, poreza na nepokretnosti i članskog doprinosa i podigao nivo efikasnosti organa u izvršavanju njihovih funkcija. Intencija je povećanje poreske discipline i poštovanje poreskih pravila od strane poreskih obveznika.

Razmjena podataka vršiće se na način što će Uprava prihoda i carina omogućiti korisnicima elekronski pristup podacima u realnom vremenu iz registara u njihovoj nadležnosti, tamo gdje postoje tehnički preduslovi. Pristup podacima može biti obezbijeđen preko web servisa, realizovanog na strani Uprave prihoda i carina. Pretraga podataka treba da minimalno bude moguća po JMBG za fizička, odnosno po PIB-u za pravna lica.
 
Za fizička lica koja nijesu državljani Crne Gore i pravna lica koja nemaju PIB u Crnoj Gori, a Uprava prihoda i carina vodi evidenciju o njima, sklopiće se poseban Aneks ugovora o načinu pristupa i pretrazi podataka vezanim za takva lica.

Sporazum, kako je rečeno, predstavlja korak naprijed u okviru saradnje između Uprave prihoda i carina i Zajednice opština i treba da doprinese boljoj razmjeni podataka, kao i da afirmiše i unaprijedi postojeću saradnju.

Planirano je da se aktivnosti realizuju u kontinuitetu i na proaktivan način.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?