Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Proslavljena 365. godišnjica doseljenja crnogorskih porodica u Peroj

Objavljeno: 25.07.2022. 19:56 Autor: USDI
U subotu, 23. jula 2022. godine održana je proslava povodom 365. godišnjice doseljenja crnogorskih porodica u Peroj, u organizaciji Društva perojskih Crnogoraca “Peroj 1657”. Pred brojnim zvanicama i publikom folklorne skupine izvele su upečatljiv kulturni program, nakon čega se tradicionalna Perojska fešta nastavila u zabavnom duhu.

USDI
 
Na završnoj manifestaciji ispred Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima prisustvovao je v.d. pomoćnik direktora Arben Jakupi zajedno sa visokom delegacijom Ministarstva vanjskih poslova, na čelu sa ministrom savjetnikom u Generalnom direktoratu za konzularne poslove - Direkcije za međunarodne odnose i dijasporu, Milom Lučićem. Uz gradonačelnika Grada Vodnjana Edija Pastrovicchija i njegovih saradnika, programu je prisustvovao Dražen Kapa iz udruženja Crmničana i Dejan Popović, predstavnik Podgorice, te Damir Grbović, otpravnik poslova Ambasade Crne Gore u Hrvatskoj.

USDI

Skup je pozdravila Tea Batel iz Upravnog odjela za Talijansku nacionalnu zajednicu i ostale nacionalne skupine Istarske županije, a prisustvovali su mu i protojerej-stavrofor paroh perojsko-pulski Goran Petković, predstavnici raznih nacionalnih zajednica i manjina, Crnogorci iz Umaga, Pule i Rijeke.

Jakupi je održao govor, u kom je pozdravio prisutne goste, zahvalio se domaćinima na pozivu i istakao čast i zadovoljstvo što ima priliku da prisustvuje ovakvom događaju koji uspješno gaji očuvanje i razvijanje crnogorskog nacionalnog identiteta.

USDI

Takođe, istakao je da sredstva koja su po Javnom konkursu za sufinansiranje programa odnosno projekata u oblastima saradnje sa dijasporom-iseljenicima dodijeljenja za realizaciju ovog događaja, i te kako opravdana i da se nada da će se ova tradicija obilježavanja, ovako bitnog datuma, nastaviti još dugi niz godina.

Predsjednik DPC-a "Peroj 1657" Miodrag Popović podsjetio je kako je 77 Crnogoraca prije 365 godina došlo na tlo Hrvatske. Ovdje su sačuvali svoju tradiciju, kulturu, jezik, pismo i vjeru uvažavajući druge kao što su i drugi njih uvažavali. Ipak, rekao je, danas društva i svega ovoga vjerojatno ne bi bilo da nije bilo ogromnog entuzijazma i rada pokojne Nade Škoko.

USDI

Atraktivan program folklornih skupina obilježio je izuzetno uigran i dinamičan plesni nastup Ansambla narodnih igara i pjesama Vojnić, koji izvodi igre iz cijele bivše Jugoslavije. Uz njih su pjesmom, plesom i svirkom nastupili pjevačka i folklorna sekcija DPC-a “Peroj 1657”, i njihova mlađa skupina sa spletom dječjih crnogorskih kola, zatim folklorna skupina Talijanske zajednice Vodnjan, kao i KUD Vodnjan, te Zbor Nacionalne zajednice Crnogoraca iz Rijeke.
 
Kulturni dio programa, koji je vodio predsjednik Društva perojskih crnogoraca “Peroj 1657”, Nikola Škoko, završen je tradicionalnom izvedbom pjesme “Još ne sviće rujna zora” u čemu su se članovima DPC-a pridružili mala Irina Gorgieva, na čelu i mladi Max Vučetić na saksofonu.

Uslijedio je potom muzički dio programa, gdje je “Funbox Band” iz Žminja dobrom svirkom niza popularnih plesnih hitova zabavljao publiku na placi.

USDI
USDI
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?