Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Прослављена 365. годишњица досељења црногорских породица у Перој

Објављено: 25.07.2022. 19:56 Аутор: УСДИ
У суботу, 23. јула 2022. године одржана је прослава поводом 365. годишњице досељења црногорских породица у Перој, у организацији Друштва перојских Црногораца “Перој 1657”. Пред бројним званицама и публиком фолклорне скупине извеле су упечатљив културни програм, након чега се традиционална Перојска фешта наставила у забавном духу.

USDI
 
На завршној манифестацији испред Управе за сарадњу са дијаспором-исељеницима присуствовао је в.д. помоћник директора Арбен Јакупи заједно са високом делегацијом Министарства вањских послова, на челу са министром савјетником у Генералном директорату за конзуларне послове - Дирекције за међународне односе и дијаспору, Милом Лучићем. Уз градоначелника Града Водњана Едија Пастровиццхија и његових сарадника, програму је присуствовао Дражен Капа из удружења Црмничана и Дејан Поповић, представник Подгорице, те Дамир Грбовић, отправник послова Амбасаде Црне Горе у Хрватској.

USDI

Скуп је поздравила Теа Бател из Управног одјела за Талијанску националну заједницу и остале националне скупине Истарске жупаније, а присуствовали су му и протојереј-ставрофор парох перојско-пулски Горан Петковић, представници разних националних заједница и мањина, Црногорци из Умага, Пуле и Ријеке.

Јакупи је одржао говор, у ком је поздравио присутне госте, захвалио се домаћинима на позиву и истакао част и задовољство што има прилику да присуствује оваквом догађају који успјешно гаји очување и развијање црногорског националног идентитета.

USDI

Такође, истакао је да средства која су по Јавном конкурсу за суфинансирање програма односно пројеката у областима сарадње са дијаспором-исељеницима додијељења за реализацију овог догађаја, и те како оправдана и да се нада да ће се ова традиција обиљежавања, овако битног датума, наставити још дуги низ година.

Предсједник ДПЦ-а "Перој 1657" Миодраг Поповић подсјетио је како је 77 Црногораца прије 365 година дошло на тло Хрватске. Овдје су сачували своју традицију, културу, језик, писмо и вјеру уважавајући друге као што су и други њих уважавали. Ипак, рекао је, данас друштва и свега овога вјеројатно не би било да није било огромног ентузијазма и рада покојне Наде Шкоко.

USDI

Атрактиван програм фолклорних скупина обиљежио је изузетно уигран и динамичан плесни наступ Ансамбла народних игара и пјесама Војнић, који изводи игре из цијеле бивше Југославије. Уз њих су пјесмом, плесом и свирком наступили пјевачка и фолклорна секција ДПЦ-а “Перој 1657”, и њихова млађа скупина са сплетом дјечјих црногорских кола, затим фолклорна скупина Талијанске заједнице Водњан, као и КУД Водњан, те Збор Националне заједнице Црногораца из Ријеке.
 
Културни дио програма, који је водио предсједник Друштва перојских црногораца “Перој 1657”, Никола Шкоко, завршен је традиционалном изведбом пјесме “Још не свиће рујна зора” у чему су се члановима ДПЦ-а придружили мала Ирина Горгиева, на челу и млади Маx Вучетић на саксофону.

Услиједио је потом музички дио програма, гдје је “Фунбоx Банд” из Жмиња добром свирком низа популарних плесних хитова забављао публику на плаци.

USDI
USDI
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?