Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar zdravlja doc. dr Miodrag Radunović primio regionalnog savjetnika za bezbjednu hranu Svjetske zdravstvene organizacije dr Hildu Kruze

Objavljeno: 29.09.2009. 22:45 Autor: Naslovna strana
Ministar zdravlja doc. dr Miodrag Radunović sa saradnicima primio je danas regionalnog savjetnika za bezbjednu hranu Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu dr Hildu Kruze i šefa kancelarije SZO za Crnu Goru Minu Brajović. Tokom sastanka razmijenjena su mišljenja o predstojećim planovima koji se odnose na usvajanje Akcionog plana za hranu i ishranu u Crnoj Gori, dokumenta koji predstavlja rezultat višemjesečne multisektorske saradnje crnogorskih institucija i Svjetske zdravstvene organizacije.

Ministar Radunović je naglasio da je riječ o kvalitetnom, dobro osmišljenom i realanom planu za hranu i ishranu koji će značajno pomoći da adekvatna, zdravstveno ispravna, kvalitetna i izbalansirana hrana, bude dostupna svima. Naglašavajući da je kao osnova za izradu ovog dokumenta poslužio Drugi Evropski plan za hranu i ishranu, ministar Radunović je istakao da su njime prepoznati ključni prioriteti i izazovi koje treba realizovati u narednom periodu. On je ocijenio da Akcioni plan za hranu i ishranu treba da bude realan u pogledu procjena, potreba i mogućnosti njegove realizacije, komplementaran i sinhronizovan sa do sada razvijenim strateškim okvirom i sektorskim politikama, ali isto tako i opravdan, ne samo sa epidemiloškog, već i sa stanovišta troškovne efikasnosti, posebno imajući u vidu globalnu ekonomsku krizu.

Prilikom izrade Akcionog plana, kako je rečeno, posebno se vodilo računa o pravilnoj ishrani djece, promovisanju fizičke aktivnosti u cilju smanjenja gojaznosti, kao i poboljšanju ishrane u javnim institucijama.

Kako je najavljeno, Akcioni plan za hranu i ishranu u Crnoj Gori biće usvojen do kraja godine. Predstavnica SZO dr Kruze je istakla da će organizacija kojoj pripada i dalje podržavati aktivnosti u ovoj oblasti pružanjem stručne pomoći kroz razne vidove edukacije, vorkšopova, seminara i radionica.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?