Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održan sastanak predstavnika nadležnih inspekcija i ispostave ulcinjske policije

Objavljeno: 10.09.2008. 23:50 Autor: Naslovna strana
U Ulcinju je danas održan sastanak predstavnika nadležnih inspekcija i ispostave ulcinjske policije, na kojem su razmatrani stanje i problemi u vezi nastavka divlje gradnje na Adi Bojani. Učesnici sastanka su dogovorili još ažurnije djelovanje u narednom periodu, što podrazumijeva rigorozniju kontrolu i suzbijanje divlje gradnje i uklanjanje nelegalno postavljenih šipova i platformi na tom lokalitetu. Navedene aktivnosti, inspekcijski organi će sprovoditi na osnovu Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata i novog Krivičnog zakona, kojima se skraćuje upravni postupak.
Uz podsjećanje da između korita rijeke Bojane i zaleđa, i pored redovne kontrole, posljednjih mjeseci niču stambeni i turistički objekti zabrinjavajućih razmjera, učesnici sastanka su konstatovali da je otežavajuća okolnost u kontroli i uklanjanju objekata, bio jako dug upravni postupak koji je činio nedjelotvornim rješenje o uklanjanju objekata, s obzirom na atmosferske i vremenske uslove (visok nivo vode i sl.), koje su onemogućavale teškoj mehanizaciji pristupanje lokalitetu i njihovo ukljanjanje. Takođe je konstatovano da se problemi javljaju i sa već useljenim objektima sagradjenim na državnom zemljištu, kao i sa i napuštanjem gradilišta tokom kontrole, što nadležnim inspekcijama znatno otežava rad.
Dogovoreno je da sve inspekcije ažurno obavljaju kontrole iz svoje nadležnosti, te da u slučajevima postojanja nepravilnosti i neposjedovanja dokumentacije, obezbijede uslove da Urbanistička i Gradjevinska inspekcija ruše nelegalno podignute objekte. Takođe je postignuta saglasnost da inspekcije rade na osnovu kataloga privremenih objekata Morskog dobra, sačinjenog krajem avgusta ove godine.
Radi lakšeg, ažurnijeg i kvalitetnijeg obavljanja poslova, dogovoreno je da inspekcije istovremeno kreću u zajedničku kontrolu desne i lijeve obale Ade, uz izradu zapisnika kao osnove za krivično gonjenje. Na osnovu tih zapisnika, ispostava ulcinjske policije će raditi na otkrivanju identiteta investitora nelegalnih objekata i već sjutradan pristupilo bi se njihovom uklanjanju, što znači da bi prve krivične prijave trebalo da budu podnešene već od ponedeljka.
Podrška policije, kako je naveo rukovodilac ispostave policije Ulcinj, ogledaće se u davanju vozila i osiguravanju bezbijednosti inspektora, s obzirom na neprijatnosti i prijetnje tokom kontrole, posebno tokom uklanjanja nelegalnih objekata, čime je akcija suzbijanja nelegalne gradnje gubila smisao. U akciju će biti uključena i komunalana inspekcija opštine Ulcinj.

Nakon izvršenih kontrola, obaveza inspekcija će biti da sačine izvještaj o cjelokupnom radu koji će sadržati izvještaj o zatečenom stanju, opisivanje preduzetih mjera, kontrolu reagovanja inspekcija nadležnih za rušenje i predlog mjera koje treba preduzeti.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?