Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржан састанак представника надлежних инспекција и испоставе улцињске полиције

Објављено: 10.09.2008. 23:50 Аутор: Насловна страна
У Улцињу је данас одржан састанак представника надлежних инспекција и испоставе улцињске полиције, на којем су разматрани стање и проблеми у вези наставка дивље градње на Ади Бојани. Учесници састанка су договорили још ажурније дјеловање у наредном периоду, што подразумијева ригорознију контролу и сузбијање дивље градње и уклањање нелегално постављених шипова и платформи на том локалитету. Наведене активности, инспекцијски органи ће спроводити на основу Закона о уређењу простора и изградњи објеката и новог Кривичног закона, којима се скраћује управни поступак.
Уз подсјећање да између корита ријеке Бојане и залеђа, и поред редовне контроле, посљедњих мјесеци ничу стамбени и туристички објекти забрињавајућих размјера, учесници састанка су констатовали да је отежавајућа околност у контроли и уклањању објеката, био јако дуг управни поступак који је чинио недјелотворним рјешење о уклањању објеката, с обзиром на атмосферске и временске услове (висок ниво воде и сл.), које су онемогућавале тешкој механизацији приступање локалитету и њихово укљањање. Такође је констатовано да се проблеми јављају и са већ усељеним објектима саградјеним на државном земљишту, као и са и напуштањем градилишта током контроле, што надлежним инспекцијама знатно отежава рад.
Договорено је да све инспекције ажурно обављају контроле из своје надлежности, те да у случајевима постојања неправилности и непосједовања документације, обезбиједе услове да Урбанистичка и Градјевинска инспекција руше нелегално подигнуте објекте. Такође је постигнута сагласност да инспекције раде на основу каталога привремених објеката Морског добра, сачињеног крајем августа ове године.
Ради лакшег, ажурнијег и квалитетнијег обављања послова, договорено је да инспекције истовремено крећу у заједничку контролу десне и лијеве обале Аде, уз израду записника као основе за кривично гоњење. На основу тих записника, испостава улцињске полиције ће радити на откривању идентитета инвеститора нелегалних објеката и већ сјутрадан приступило би се њиховом уклањању, што значи да би прве кривичне пријаве требало да буду поднешене већ од понедељка.
Подршка полиције, како је навео руководилац испоставе полиције Улцињ, огледаће се у давању возила и осигуравању безбиједности инспектора, с обзиром на непријатности и пријетње током контроле, посебно током уклањања нелегалних објеката, чиме је акција сузбијања нелегалне градње губила смисао. У акцију ће бити укључена и комуналана инспекција општине Улцињ.

Након извршених контрола, обавеза инспекција ће бити да сачине извјештај о цјелокупном раду који ће садржати извјештај о затеченом стању, описивање предузетих мјера, контролу реаговања инспекција надлежних за рушење и предлог мјера које треба предузети.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?