40 miliona eura bankama za podršku privredi

Objavljeno: 11.06.2021. 13:04 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Vlada Crne Gore je, u okviru paketa mjera podrške privredi za drugi kvartal obezbijedila kreditnu podršku mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP), kako bi se povećala likvidnosti privrede i smanjio negativni uticaj COVID 19 na ekonomiju.

Druga faza ove podrške, vrijedna 40 mil € realizuje se kroz aranžman između Vlade i Razvojne banke Savjeta Evrope (CEB) a u cilju obezbjeđenja sredstava za kreditiranje privrede pod povoljnijim uslovima. Sredstva će se plasirati posredstvom komercijalnih banaka. Nakon realizacije ove  tranše  od 40 mil €, postoji mogućnost obezbjeđivanja dodatnih 30 mil € podrške.

Projekat će se realizovati na način što će Ministarstvo ekonomskog razvoja i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, iz prethodno pomenutog kreditnog aranžmana, bankama kroz “transferni zajam” obezbijediti sredstva za kreditiranje MMSP.

Pomenuta sredstva, najmijenjena za podršku likvidnosti, ali i investicijama, bankama će biti proslijeđena bez obaveze plaćanja kamate, te se na taj način stvaraju preduslovi da krajnji korisnici dobiju značajno povoljnije uslove finansiranja, čime se stvara osnov za oporavak privrede.

Kako bi se realizovala gore pomenuta sredstva, ministri ekonomskog razvoja i finansija i socijalnog staranja Jakov Milatović i Milojko Spajić,  će već naredne sedmice u ime Vlade zaključiti sa svakom bankom pojedinačno Ugovor o saradnji na sprovođenju socio-ekonomskih mjera kojim se definišu svi uslovi pod kojima će sredstva biti ustupljena krajnjim korisnicima.

 Vlada Crne Gore je osluškujući  potrebe privrede krenula u sveobuhvatnu podršku iskazanu kroz mjere za prvi, a potom i drugi kvartal, te će i na ovaj način dugoročno podržati razvoj naše privrede koja se i dalje oporavlja od posljedica krize uzrokovane pandemijom.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?