Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Reagovanje Ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede mr Milutina Simovića povodom najava Udruženja pekara Crne Gore o povećanju cijene osnovne vrste hljeba

Objavljeno: 07.06.2008. 02:14 Autor: Naslovna strana
Iznenađen sam najavom Udruženja pekara Crne Gore o povećanju cijene osnovne vrste hljeba od 1. jula 2008. godine, opravdavajući to poskupljenje činjenicom da 30. juna prestaje da važi 0-ta stopa PDV-a takođe i rastom cijena goriva.

Poštujući troškovni princip u formiranju cijena hljeba, zamolio bih Udruženje da bolje pogledaju Službeni list Crne Gore br. 16/2007 u kojem se jasno vidi da 0-ta stopa PDV na hljeb važi do 31. jula ove godine.

Takođe bih ih podsjetio na činjenicu da je već sada cijena brašna, kao osnovne sirovine, u padu, a očekuju se pozitivni cjenovni efekti nove žetve i dalji pad cijena brašna. Pored toga, cijena električne energije za pekare smanjena je za 7,5%.

Istovremeno bih ih zamolio da sagledaju svoje kalkulacije i sa aspekta randmana - odnosno količina hljeba koja se dobija od 100 kg brašna, utroška pomoćnih sirovina, a naročito da sagledaju svoju strukturu proizvodnje i učešće specijalnih vrsta hljeba i ostalih peciva u ukupnoj proizvodnji.

Takođe smatram da je visina rabata od 20% i više na hljeb, kao osnovnu namirnicu, neopravadana, a odgovor na to pitanje treba svakako da daju i trgovci i pekari. Podsjetiću da je uobičajeni rabat na hljeb iznosio od 8-10%.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?