Saopštenje sa 5. sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 26.05.2022. 16:00 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Ovaj članak sadrži listu dokumenata

Vlada Crne Gore je, na danas održanoj petoj sjednici kojom je predsjedavao premijer dr Dritan Abazović, donijela Odluku o određivanju ministarstava koja mogu imati državne sekretare. U skladu sa izmjenom Zakona o državnoj upravi koja propisuje da ministarstva mogu imati najviše tri državna sekretara, ovom Odlukom se otvara mogućnost da 5 ministarstava mogu imati po jednog državnog sekretara, 8 po dva, dok 5 ministarstava mogu imati po tri državna sekretara koje imenuje Vlada, na predlog ministra. U skladu sa tim, u sistemu državne uprave sada može biti ukupno 36 državnih sekretara.

Donijeta je Odluka o privremenom oslobađanju od pribavljanja vize za držđavljane Kraljevine Saudijske Arabije. Privremeno uspostavljanje vizne liberalizacije za državljane Saudijske Arabije, kao faktora koji bitno utiče na odluku turista prilikom odabira destinacije, predviđeno je za period od 1. juna do 30. septembra 2022. godine. Prilikom donošenja Odluke, Vlada je imala u vidu činjenicu da postoji interesovanje za uspostavljanje avio saobraćaja na relaciji Rijad – Tivat, sa ukupno 53 rotacije u tom periodu, što može značajno doprinijeti jačanju saradnje dviju zemalja i značajnom povećanju prihoda i nastavku oporavka turizma u post-COVID eri.

Vlada je usvojila Akcioni plan za sprovođenje Strategije za borbu protiv prevara i upravljanje nepravilnostima u cilju zaštite finansijskih interesa Evropske unije (2019 – 2022), za 2022. godinu. Glavni cilj utvrđen Strategijom i Akcionim planom je osiguravanje efikasne i djelotvorne zaštite finansijskih interesa EU kroz jačanje AFCOS sistema u Crnoj Gori u oblasti upravljanja nepravilnostima. U sklopu strateškog cilja definisana su tri operativna cilja i predložene pojedinačne mjere i, u okviru njih, aktivnosti koje treba da doprinesu realizaciji postavljenih ciljeva. 

Usvojena je Informacija o pripremi predloga zakona o Vladi. U Informaciji se ističe da bi se donošenjem ovog zakona sistemski uredila sva pitanja od značaja za organizaciju i funkcionisanje Vlade, što bi bio osnov i svakoj budućoj izvršnoj vlasti da, u skladu sa najboljim praksama i principima dobrog upravljanja, vrši svoju funkciju. Zakonom bi se izvršila kodifikacija propisa iz oblasti državne uprave i smanjio bi se broj propisa koji uređuju određena, međusobno povezana pitanja, što bi olakšalo rad samoj Vladi, državnim organima, ali i građanima i medijima koji bi jednostavnije i efikasnije ostvarivali komunikaciju. Takođe, precizno bi se uredio odnos između Skupštine i Vlade, dok bi posebne odredbe ovog zakona bile posvećene potrebi uređivanja ovlašćenja Vlade i člana Vlade od prestanka mandata do izbora nove, na šta ukazuju i prethodna iskustva rada vlada u „tehničkom mandatu“, s obzirom na to da ne smije postojati pravni vakum od prestanka mandata stare do izbora nove Vlade. U tom kontekstu, zadužen je potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku da, u saradnji sa ministrom javne uprave, do 10. juna donese rješenje o formiranju radnog tjela koje će biti zaduženo za pripremu Nacrta zakona o Vladi.  Zaključcima su definisane i obaveze Ministarstva javne uprave da do kraja juna Vladi na upoznavanje dostavi Nacrt zakona, te da nakon toga sprovede javnu raspavu i pripremi Izvještaj sa javne rasprave, kao i da Predlog zakona dostavi Vladi na utvrđivanje najkasnije do 15. oktobra 2022. godine.

Vlada je usvojila Informaciju o nabavci vozila za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova sa predlogom za preusmjerenje sredstava. U Informaciji se ističe da se radi o postupku nabavke 130 polovnih vozila za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova putem finansijskog lizinga sa obavezom povraćaja predmeta lizinga davaocu lizinga nakon isplate svih rata lizing naknade na period od 12 mjeseci, bez prethodnog objavljivanja poziva za nadmetanje zbog izuzetne hitnosti, prouzrokovane događajem koji naručilac nije mogao da predvidi, shodno članu 59 stav 1 tačka 3 Zakona o javnim nabavkama. Ukazano je da je ovaj korak iznuđen činjenicom da su, zbog razloga koje Ministarstvo nije moglo da predvidi, niti da na njih utiče, prolongirani rokovi za javnu nabavku 139 novih vozila u otvorenom postupku koji je u toku, te je isporuka novih vozila planirana tek za kraj 2022. godine. Kako bi se obezbijedila funkcionalnost u radu policijskih službenika u periodu od isteka važećeg ugovora (od 23. juna 2022. godine) pa do nabavke novih vozila, Vlada je odobrila da se za ovu potrebu izdvoji iznos od 860.000,00 eura. Posebno je naglašeno da se ne smije dozvoliti da Ministarstvo unutrašnjih poslova u susret turističkoj sezoni ostane bez patrolnih vozila, čime bi se znatno otežao rad Policije, a samim tim i očuvanje javnog reda i mira u državi.

Usvojena je Informacija o realizaciji posebnog programa (ekonomsko državljanstvo). Naglašavajući posvećenost poštovanju preporuka Evropske komisije o Programu dodjele državljanstva putem ulaganja u kontekstu Ruske invazije na Ukrajinu, Vlada je donijela više zaključaka kojima će se obezbijediti dodatna provjera aplikanata i članova njihovih porodica da li se nalaze na listi sankcija ili su prepoznati kao subjekti čija sredstva dolaze iz nelegalnih izvora. U duhu maksimalne transparentnosti samog postupka i prava javnosti da zna, a poštujući interesovanje javnosti o licima koja su stekla crnogorsko državljanstvo prijemom kao lica od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore, Vlada je zadužila Ministarstvo unutrašnjih poslova da sačini Informaciju koja će sadržati spisak imena lica koja su primljena u crnogorsko državljanstvo po ovom osnovu. Pored ostalog, Ministarstvo unutrašnjih poslova je zaduženo da, u duhu primjene međunarodnih restriktivnih mjera, pokrene postupak gubitka crnogorskog državljanstva po sili zakona ukoliko se utvrdi da se lice koje je primljeno u crnogorsko državljanstvo nalazi na listi lica kojima su uvedene međunarodne restriktivne mjere. U diskusiji je naglašeno da se ovaj Program završava 31. decembra ove godine, a Informacija sadrži statističke podatke razvrstane po državljanstvima o broju aplikanata, usvojenih i obustavljenih zahtjeva, kao i zahtjeva čija obrada je u proceduri. Prikazani su i podaci o dosadašnjim ekonomskim efektima realizacije ovog Programa.

Vlada je donijela Odluku o obrazovanju i sastavu Komisije za procjenu šteta od elementarnih nepogoda na čelu sa ministrom bez portfelja Zoranom Miljanićem. U diskusiji je naglašeno da su promjene u organizaciji državne uprave uzrokovale neophodnost obrazovanja Komisije u novom sazivu kako bi se stekli uslovi za reagovanje u situacijama kada građani pretrpe štetu. Zadatak Komisije je da, na osnovu izvještaja opštinskih komisija za procjenu šteta na teritoriji Crne Gore, procjene drugih relevantnih institucija i pojedinačnih zahtjeva, utvrdi odgovarajuću naknadu za nastalu štetu i preduzme druge aktivnosti u cilju sanacije posljedica od nastalih šteta.

Usvojen je Izvještaj o primjeni Zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama, za 2021. godinu. Izvještaj, između ostalog, sadrži podatke o javnim okupljanjima u prethodnoj godini, preventivne aktivnosti službenika Uprave policije prilikom obezbjeđenja javnih okupljanja, podatke o javnim priredbama, ocjenu stanja, te predlog mjera. Ukupan broj održanih javnih okupljanja u prethodnoj godini bio je 623, od čega je prijavljenih okupljanja bilo 353, neprijavljenih 192 i spontanih 78. Od ukupnog broja okupljanja policijski službenici Uprave policije su obezbjeđivali 597. Na svim vrstama održanih javnih okupljanja u 2021. godini prisustvovalo je oko 150.000 građana. Od ukupnog broja prijavljenih javnih okupljanja, Uprava policije je u 11 slučajeva donijela rješenja kojim se ne dozvoljava njihovo održavanje. U odnosu na donešena rješenja Uprave policije, podnosioci prijave nisu održali javna okupljanja, već su postupili po donijetom rješenju. U toku 2021. godine, na održanim prijavljenim, neprijavljenim i spontanim javnim okupljanjima registrovano je 21 narušavanje javnog reda i mira. Shodno statističkim podacima i izvršenim analizama Uprave policije, prvenstveno broja narušavanja javnog reda i mira, na održanim javnim okupljanjima u prethodnoj godini, može se zaključiti, da su sva narušavanja javnog reda i mira, registrovana na neprijavljenim i spontanim javnim okupljanjima, čiji organizator nije bio poznat.

Vlada je usvojila Izvještaj o radu Komisije za žalbe u periodu od 1. januara do 31. decembra 2021. godine. U Izvještaju se navodi da je Komisija za žalbe u izvještajnom periodu imala ukupno 935 predmeta od čega 594 predmeta po žalbama na rješenja državnih organa i 341 na odluke organa lokalne samouprave. Od ukupnog broja predmeta, 58 predmeta Komisija je donijela u izvršenju presuda Upravnog suda i 11 nezavršenih predmeta koji su iz 2020. godine prenijeti za rad u 2021. U izvještajnom periodu upravni spor je pokrenut u 37% predmeta. Ovaj podatak ukazuje da su podnosioci žalbi u većini predmeta bili zadovoljni odlukama Komisije, čime se pokazala i njena preventivna uloga u smislu da se pokreće manji broj sudskih postupaka, a samim tim i ne stvaraju troškovi. Rad Komisije u izvještajnom periodu bio je usmjeren na zaštitu prava državnih i lokalnih službenika i namještenika obezbjeđenjem pravilne, potpune i svrsishodne primjene propisa kojima su uređena prava, obaveze, odgovornosti i druga pitanja koja se odnose na status državnih i lokalnih službenika, odnosno namještenika i poštovanje pravila postupka u njihovoj primjeni.

Usvojena je Informacija o zaključivanju Tehničkog sporazuma između Ministarstva odbrane Crne Gore i nadležnih resora Slovenije, Austrije, Belgije, Kanade, Hrvatske, Češke, Danske, Estonije, Francuske, Finske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Irske, Letonije, Litvanije, Sjeverne Makedonije, Holandije, Poljske, Rumunije, Slovačke, Španije, Švajcarske i Ujedinjenog Kraljevstva u pogledu sprovođenja i pružanja podrške države domaćina tokom Vježbe „Jadranski udar 22“ i prihvatila tekst Tehničkog sporazuma. U cilju jačanja i intenziviranja multinacionalne saradnje u oblasti vazduhoplovstva, a naročito sposobnosti Kontrolnog centara združenih napada, pripadnici Vojske Crne Gore će uzeti učešće na ovoj vježbi koja će se izvesti od 23.05. do 05.06.2022. godine, u Cerklju, Republika Slovenija. Na osnovu Odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost Crne Gore, Vojska Crne Gore učestvuje na Vježbi sa 13 pripadnika, uz angažovanje helikoptera BELL 412 i BELL 505.

Pored ostalog, Vlada je odlučila o više kadrovskih pitanja dostupnih na linku: https://www.gov.me/clanak/saopstenje-o-kadrovskim-pitanjima-sa-5-sjednice-vlade.

5. sjednica Vlade Crne Gore (26.05.2022.)


5. sjednica Vlade Crne Gore

I MATERIJALI KOJI SU VLADI DOSTAVLJENI RADI RASPRAVE
1.Usmena informacija o realizaciji aktivnosti iz procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji Zaključci
2.Predlog odluke o određivanju ministarstava koja mogu imati državne sekretare Materijal Zaključci
3.Predlog odluke o privremenom oslobađanju od pribavljanja vize za državljane Kraljevine Saudijske Arabije Materijal Zaključci
4.Predlog akcionog plana za sprovođenje Strategije za borbu protiv prevara i upravljanje nepravilnostima u cilju zaštite finansijskih interesa Evropske unije (2019 - 2022), za 2022. godinu Materijal Zaključci
5.Informacija o pripremi predloga zakona o Vladi Crne Gore Materijal Zaključci
6.Informacija o prodaji trajno oduzetih elektronskih mašina za igre na sreću-2 elektronska ruleta Materijal Zaključci
7.Informacija o nabavci vozila za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova sa predlogom za preusmjerenje sredstava Materijal Zaključci
8.Informacija o realizaciji posebnog programa (ekonomsko državljanstvo) Materijal Zaključci
9.Izvještaj o primjeni Zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama, za 2021. godinu Materijal Zaključci
10.Izvještaj o radu Komisije za žalbe za 2021. godinu Materijal Zaključci
11.Zahtjev za proširenje dnevnog reda Redovne Skupštine akcionara Željezničkog prevoza Crne Gore AD – Podgorica Materijal Zaključci
12.Predlog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Materijal Zaključci
13.Kadrovska pitanja Zaključci
13.1Predlog za imenovanje državne sekretarke u Ministarstvu sporta i mladih Materijal
13.2Predlog za određivanje vršioca dužnosti sekretara Ministarstva rada i socijalnog staranja Materijal
13.3Predlog za imenovanje savjetnika potpredsjednika Vlade Crne Gore za ekonomski sistem Materijal
13.4Predlog za imenovanje savjetnice potpredsjednika Vlade Crne Gore za ekonomski sistem Materijal
13.5Predlog za određivanje punomoćnika - predstavnika državnog kapitala na godišnjem sastanku vlasnika u Azalea Pomorskom Trening Centru doo, Bijela – Herceg Novi Materijal
13.6Predlog za imenovanje državnog sekretara u Ministarstvu prosvjete Materijal
13.7Predlog za imenovanje državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja Materijal
13.8Predlog za razrješenje člana Odbora direktora Društva sa ograničenom odgovornošću "Montenegro Works" Materijal
13.9Predlog za određivanje vršiteljke dužnosti sekretarke Ministarstva zdravlja Materijal
II MATERIJALI KOJI SE VLADI DOSTAVLJAJU S PREDLOGOM DA SE O NJIMA NE RASPRAVLJA
14.Predlog odluke o prenosu prava raspolaganja na nepokretnosti Opštini Tuzi radi ostvarivanja javnog interesa - izgradnje i rekonstrukcije stadiona FK „Dečić“ (bez rasprave) Materijal Zaključci
15.Informacija o ponudi za pravo preče kupovine nepokretnosti koje se nalaze u granicama Nacionalnog parka „Durmitor“ (bez rasprave) Materijal Zaključci
16.Informacija o realizaciji Zaključka Vlade Crne Gore, broj: 04-1668, sa sjednice od 20. aprila 2022. godine (bez rasprave) Materijal Zaključci
17.Zahtjev za rješavanje sukoba nadležnosti između Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Urbanističko - građevinske inspekcije i Komunalne policije, Opština Ulcinj (bez rasprave) Materijal Zaključci
18.Predlog za izmjenu i dopunu Zaključka Vlade Crne Gore, broj: 04-92/2, od 26. januara 2022. godine, sa sjednice od 19. januara 2022. godine (bez rasprave) Materijal Zaključci
19.Izvještaj o implementaciji Nacionalne strategije biodiverziteta sa Akcionim planom za period 2016-2020 (izvještajni period: maj 2018 - oktobar 2020. godine) (bez rasprave) Materijal Zaključci
20.Jedanaesti nacionalni izvještaj o primjeni Izmijenjene Evropske socijalne povelje za 2021. godinu (bez rasprave) Materijal Zaključci
21.Predlog za obezbjeđenje sredstava za organizaciju manifestacije „BEER FEST“ u Prijestonici Cetinje (bez rasprave) Materijal Zaključci
22.Predlog platforme za posjetu delegacije Vlade Crne Gore, koju predvodi Ana Novaković Đurović, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Republici Austriji, 31. maj-1. jun 2022. godine, Beč, Republika Austrija Materijal Zaključci
23.Predlog platforme za učešće ministra finansija mr Aleksandra Damjanovića na Ekonomskom i finansijskom forumu, koji će se održati u Skoplju, Republika Sjeverna Makedonija, 29. i 30. maja 2022. godine (bez rasprave) Materijal Zaključci
24.Predlog platforme za radnu posjetu delegacije Vlade Crne Gore koju predvodi Goran Đurović, ministar ekonomskog razvoja i turizma, Republici Srbiji, od 26. do 28. maja 2022. godine, Beograd, Republika Srbija Materijal Zaključci
25.Predlog platforme za radnu posjetu dr Jovane Marović, potpredsjednice Vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarke evropskih poslova, Kraljevini Švedskoj, od 31. maja do 2. juna 2022. godine (bez rasprave) Materijal Zaključci
III MATERIJALI KOJI SE VLADI DOSTAVLJAJU RADI DAVANJA MIŠLJENJA ILI SAGLASNOSTI
26.Predlog za davanje saglasnosti da Ministarstvo vanjskih poslova – Ambasada Crne Gore u Kini može raspolagati službenim putničkim vozilom marke Mercedes Benz (bez rasprave) Materijal Zaključci
27.Predlog pravilnika o izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Suda za prekršaje u Budvi Su.I.br. 276/21 od 22. novembra 2021. godine (bez rasprave) Materijal Zaključci
28.Predlog odluke o koeficijentima za zarade zaposlenih u JU „Centar za sport i rekreaciju“ Bijelo Polje (bez rasprave) Materijal Zaključci
29.Predlog odluke o utvrđivanju koeficijenata za zarade zaposlenih u JU Centar za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom u opštini Danilovgrad (bez rasprave) Materijal Zaključci
30.Predlog kolektivnog ugovora Javne ustanove „Centar za pružanje usluga iz oblasti socijalne i dječije zaštite za Opštinu u okviru Glavnog grada – Golubovci” (bez rasprave) Materijal Zaključci
31.Predlog kolektivnog ugovora Javne ustanove za brigu o djeci „Dječji savez“ Podgorica (bez rasprave) Materijal Zaključci
32.Pitanja i predlozi
32.1Informacija o zaključivanju Tehničkog sporazuma u pogledu sprovođenja i pružanja podrške države domaćina tokom Vježbe „Jadranski udar 22“ (ADRIATIC STRIKE 22) s Predlogom tehničkog sporazuma Materijal Zaključci
32.2Predlog odluke o obrazovanju i sastavu Komisije za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Materijal Zaključci
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?