Саопштење са 5. сједнице Владе Црне Горе

Овај чланак садржи листу докумената

Влада Црне Горе је, на данас одржаној петој сједници којом је предсједавао премијер др Дритан Абазовић, донијела Одлуку о одређивању министарстава која могу имати државне секретаре. У складу са измјеном Закона о државној управи која прописује да министарства могу имати највише три државна секретара, овом Одлуком се отвара могућност да 5 министарстава могу имати по једног државног секретара, 8 по два, док 5 министарстава могу имати по три државна секретара које именује Влада, на предлог министра. У складу са тим, у систему државне управе сада може бити укупно 36 државних секретара.

Донијета је Одлука о привременом ослобађању од прибављања визе за држђављане Краљевине Саудијске Арабије. Привремено успостављање визне либерализације за држављане Саудијске Арабије, као фактора који битно утиче на одлуку туриста приликом одабира дестинације, предвиђено је за период од 1. јуна до 30. септембра 2022. године. Приликом доношења Одлуке, Влада је имала у виду чињеницу да постоји интересовање за успостављање авио саобраћаја на релацији Ријад – Тиват, са укупно 53 ротације у том периоду, што може значајно допринијети јачању сарадње двију земаља и значајном повећању прихода и наставку опоравка туризма у post-COVID ери.

Влада је усвојила Акциони план за спровођење Стратегије за борбу против превара и управљање неправилностима у циљу заштите финансијских интереса Европске уније (2019 – 2022), за 2022. годину. Главни циљ утврђен Стратегијом и Акционим планом је осигуравање ефикасне и дјелотворне заштите финансијских интереса ЕУ кроз јачање AFCOS система у Црној Гори у области управљања неправилностима. У склопу стратешког циља дефинисана су три оперативна циља и предложене појединачне мјере и, у оквиру њих, активности које треба да допринесу реализацији постављених циљева. 

Усвојена је Информација о припреми предлога закона о Влади. У Информацији се истиче да би се доношењем овог закона системски уредила сва питања од значаја за организацију и функционисање Владе, што би био основ и свакој будућој извршној власти да, у складу са најбољим праксама и принципима доброг управљања, врши своју функцију. Законом би се извршила кодификација прописа из области државне управе и смањио би се број прописа који уређују одређена, међусобно повезана питања, што би олакшало рад самој Влади, државним органима, али и грађанима и медијима који би једноставније и ефикасније остваривали комуникацију. Такође, прецизно би се уредио однос између Скупштине и Владе, док би посебне одредбе овог закона биле посвећене потреби уређивања овлашћења Владе и члана Владе од престанка мандата до избора нове, на шта указују и претходна искуства рада влада у „техничком мандату“, с обзиром на то да не смије постојати правни вакум од престанка мандата старе до избора нове Владе. У том контексту, задужен је потпредсједник Владе за политички систем, унутрашњу и вањску политику да, у сарадњи са министром јавне управе, до 10. јуна донесе рјешење о формирању радног тјела које ће бити задужено за припрему Нацрта закона о Влади.  Закључцима су дефинисане и обавезе Министарства јавне управе да до краја јуна Влади на упознавање достави Нацрт закона, те да након тога спроведе јавну распаву и припреми Извјештај са јавне расправе, као и да Предлог закона достави Влади на утврђивање најкасније до 15. октобра 2022. године.

Влада је усвојила Информацију о набавци возила за потребе Министарства унутрашњих послова са предлогом за преусмјерење средстава. У Информацији се истиче да се ради о поступку набавке 130 половних возила за потребе Министарства унутрашњих послова путем финансијског лизинга са обавезом повраћаја предмета лизинга даваоцу лизинга након исплате свих рата лизинг накнаде на период од 12 мјесеци, без претходног објављивања позива за надметање због изузетне хитности, проузроковане догађајем који наручилац није могао да предвиди, сходно члану 59 став 1 тачка 3 Закона о јавним набавкама. Указано је да је овај корак изнуђен чињеницом да су, због разлога које Министарство није могло да предвиди, нити да на њих утиче, пролонгирани рокови за јавну набавку 139 нових возила у отвореном поступку који је у току, те је испорука нових возила планирана тек за крај 2022. године. Како би се обезбиједила функционалност у раду полицијских службеника у периоду од истека важећег уговора (од 23. јуна 2022. године) па до набавке нових возила, Влада је одобрила да се за ову потребу издвоји износ од 860.000,00 еура. Посебно је наглашено да се не смије дозволити да Министарство унутрашњих послова у сусрет туристичкој сезони остане без патролних возила, чиме би се знатно отежао рад Полиције, а самим тим и очување јавног реда и мира у држави.

Усвојена је Информација о реализацији посебног програма (економско држављанство). Наглашавајући посвећеност поштовању препорука Европске комисије о Програму додјеле држављанства путем улагања у контексту Руске инвазије на Украјину, Влада је донијела више закључака којима ће се обезбиједити додатна провјера апликаната и чланова њихових породица да ли се налазе на листи санкција или су препознати као субјекти чија средства долазе из нелегалних извора. У духу максималне транспарентности самог поступка и права јавности да зна, а поштујући интересовање јавности о лицима која су стекла црногорско држављанство пријемом као лица од посебног значаја за привредни и економски интерес Црне Горе, Влада је задужила Министарство унутрашњих послова да сачини Информацију која ће садржати списак имена лица која су примљена у црногорско држављанство по овом основу. Поред осталог, Министарство унутрашњих послова је задужено да, у духу примјене међународних рестриктивних мјера, покрене поступак губитка црногорског држављанства по сили закона уколико се утврди да се лице које је примљено у црногорско држављанство налази на листи лица којима су уведене међународне рестриктивне мјере. У дискусији је наглашено да се овај Програм завршава 31. децембра ове године, а Информација садржи статистичке податке разврстане по држављанствима о броју апликаната, усвојених и обустављених захтјева, као и захтјева чија обрада је у процедури. Приказани су и подаци о досадашњим економским ефектима реализације овог Програма.

Влада је донијела Одлуку о образовању и саставу Комисије за процјену штета од елементарних непогода на челу са министром без портфеља Зораном Миљанићем. У дискусији је наглашено да су промјене у организацији државне управе узроковале неопходност образовања Комисије у новом сазиву како би се стекли услови за реаговање у ситуацијама када грађани претрпе штету. Задатак Комисије је да, на основу извјештаја општинских комисија за процјену штета на територији Црне Горе, процјене других релевантних институција и појединачних захтјева, утврди одговарајућу накнаду за насталу штету и предузме друге активности у циљу санације посљедица од насталих штета.

Усвојен је Извјештај о примјени Закона о јавним окупљањима и јавним приредбама, за 2021. годину. Извјештај, између осталог, садржи податке о јавним окупљањима у претходној години, превентивне активности службеника Управе полиције приликом обезбјеђења јавних окупљања, податке о јавним приредбама, оцјену стања, те предлог мјера. Укупан број одржаних јавних окупљања у претходној години био је 623, од чега је пријављених окупљања било 353, непријављених 192 и спонтаних 78. Од укупног броја окупљања полицијски службеници Управе полиције су обезбјеђивали 597. На свим врстама одржаних јавних окупљања у 2021. години присуствовало је око 150.000 грађана. Од укупног броја пријављених јавних окупљања, Управа полиције је у 11 случајева донијела рјешења којим се не дозвољава њихово одржавање. У односу на донешена рјешења Управе полиције, подносиоци пријаве нису одржали јавна окупљања, већ су поступили по донијетом рјешењу. У току 2021. године, на одржаним пријављеним, непријављеним и спонтаним јавним окупљањима регистровано је 21 нарушавање јавног реда и мира. Сходно статистичким подацима и извршеним анализама Управе полиције, првенствено броја нарушавања јавног реда и мира, на одржаним јавним окупљањима у претходној години, може се закључити, да су сва нарушавања јавног реда и мира, регистрована на непријављеним и спонтаним јавним окупљањима, чији организатор није био познат.

Влада је усвојила Извјештај о раду Комисије за жалбе у периоду од 1. јануара до 31. децембра 2021. године. У Извјештају се наводи да је Комисија за жалбе у извјештајном периоду имала укупно 935 предмета од чега 594 предмета по жалбама на рјешења државних органа и 341 на одлуке органа локалне самоуправе. Од укупног броја предмета, 58 предмета Комисија је донијела у извршењу пресуда Управног суда и 11 незавршених предмета који су из 2020. године пренијети за рад у 2021. У извјештајном периоду управни спор је покренут у 37% предмета. Овај податак указује да су подносиоци жалби у већини предмета били задовољни одлукама Комисије, чиме се показала и њена превентивна улога у смислу да се покреће мањи број судских поступака, а самим тим и не стварају трошкови. Рад Комисије у извјештајном периоду био је усмјерен на заштиту права државних и локалних службеника и намјештеника обезбјеђењем правилне, потпуне и сврсисходне примјене прописа којима су уређена права, обавезе, одговорности и друга питања која се односе на статус државних и локалних службеника, односно намјештеника и поштовање правила поступка у њиховој примјени.

Усвојена је Информација о закључивању Техничког споразума између Министарства одбране Црне Горе и надлежних ресора Словеније, Аустрије, Белгије, Канаде, Хрватске, Чешке, Данске, Естоније, Француске, Финске, Њемачке, Грчке, Мађарске, Италије, Ирске, Летоније, Литваније, Сјеверне Македоније, Холандије, Пољске, Румуније, Словачке, Шпаније, Швајцарске и Уједињеног Краљевства у погледу спровођења и пружања подршке државе домаћина током Вјежбе „Јадрански удар 22“ и прихватила текст Техничког споразума. У циљу јачања и интензивирања мултинационалне сарадње у области ваздухопловства, а нарочито способности Контролног центара здружених напада, припадници Војске Црне Горе ће узети учешће на овој вјежби која ће се извести од 23.05. до 05.06.2022. године, у Церкљу, Република Словенија. На основу Одлуке Савјета за одбрану и безбједност Црне Горе, Војска Црне Горе учествује на Вјежби са 13 припадника, уз ангажовање хеликоптера BELL 412 и BELL 505.

Поред осталог, Влада је одлучила о више кадровских питања доступних на линку: https://www.gov.me/clanak/saopstenje-o-kadrovskim-pitanjima-sa-5-sjednice-vlade.

5. sjednica Vlade Crne Gore (26.05.2022.)


5. сједница Владе Црне Горе

I МАТЕРИЈАЛИ КОЈИ СУ ВЛАДИ ДОСТАВЉЕНИ РАДИ РАСПРАВЕ
1.Усмена информација о реализацији активности из процеса приступања Црне Горе Европској унији Закључци
2.Предлог одлуке о одређивању министарстава која могу имати државне секретаре Материјал Закључци
3.Предлог одлуке о привременом ослобађању од прибављања визе за држављане Краљевине Саудијске Арабије Материјал Закључци
4.Предлог акционог плана за спровођење Стратегије за борбу против превара и управљање неправилностима у циљу заштите финансијских интереса Европске уније (2019 - 2022), за 2022. годину Материјал Закључци
5.Информација о припреми предлога закона о Влади Црне Горе Материјал Закључци
6.Информација о продаји трајно одузетих електронских машина за игре на срећу-2 електронска рулета Материјал Закључци
7.Информација о набавци возила за потребе Министарства унутрашњих послова са предлогом за преусмјерење средстава Материјал Закључци
8.Информација о реализацији посебног програма (економско држављанство) Материјал Закључци
9.Извјештај о примјени Закона о јавним окупљањима и јавним приредбама, за 2021. годину Материјал Закључци
10.Извјештај о раду Комисије за жалбе за 2021. годину Материјал Закључци
11.Захтјев за проширење дневног реда Редовне Скупштине акционара Жељезничког превоза Црне Горе АД – Подгорица Материјал Закључци
12.Предлог правилника о унутрашњој организацији и систематизацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Материјал Закључци
13.Кадровска питања Закључци
13.1Предлог за именовање државне секретарке у Министарству спорта и младих Материјал
13.2Предлог за одређивање вршиоца дужности секретара Министарства рада и социјалног старања Материјал
13.3Предлог за именовање савјетника потпредсједника Владе Црне Горе за економски систем Материјал
13.4Предлог за именовање савјетнице потпредсједника Владе Црне Горе за економски систем Материјал
13.5Предлог за одређивање пуномоћника - представника државног капитала на годишњем састанку власника у Азалеа Поморском Тренинг Центру доо, Бијела – Херцег Нови Материјал
13.6Предлог за именовање државног секретара у Министарству просвјете Материјал
13.7Предлог за именовање државног секретара у Министарству здравља Материјал
13.8Предлог за разрјешење члана Одбора директора Друштва са ограниченом одговорношћу "Montenegro Works" Материјал
13.9Предлог за одређивање вршитељке дужности секретарке Министарства здравља Материјал
II МАТЕРИЈАЛИ КОЈИ СЕ ВЛАДИ ДОСТАВЉАЈУ С ПРЕДЛОГОМ ДА СЕ О ЊИМА НЕ РАСПРАВЉА
14.Предлог одлуке о преносу права располагања на непокретности Општини Тузи ради остваривања јавног интереса - изградње и реконструкције стадиона ФК „Дечић“ (без расправе) Материјал Закључци
15.Информација о понуди за право прече куповине непокретности које се налазе у границама Националног парка „Дурмитор“ (без расправе) Материјал Закључци
16.Информација о реализацији Закључка Владе Црне Горе, број: 04-1668, са сједнице од 20. априла 2022. године (без расправе) Материјал Закључци
17.Захтјев за рјешавање сукоба надлежности између Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма, Урбанистичко - грађевинске инспекције и Комуналне полиције, Општина Улцињ (без расправе) Материјал Закључци
18.Предлог за измјену и допуну Закључка Владе Црне Горе, број: 04-92/2, од 26. јануара 2022. године, са сједнице од 19. јануара 2022. године (без расправе) Материјал Закључци
19.Извјештај о имплементацији Националне стратегије биодиверзитета са Акционим планом за период 2016-2020 (извјештајни период: мај 2018 - октобар 2020. године) (без расправе) Материјал Закључци
20.Једанаести национални извјештај о примјени Измијењене Европске социјалне повеље за 2021. годину (без расправе) Материјал Закључци
21.Предлог за обезбјеђење средстава за организацију манифестације „BEER FEST“ у Пријестоници Цетиње (без расправе) Материјал Закључци
22.Предлог платформе за посјету делегације Владе Црне Горе, коју предводи Ана Новаковић Ђуровић, министарка екологије, просторног планирања и урбанизма, Републици Аустрији, 31. мај-1. јун 2022. године, Беч, Република Аустрија Материјал Закључци
23.Предлог платформе за учешће министра финансија мр Александра Дамјановића на Економском и финансијском форуму, који ће се одржати у Скопљу, Република Сјеверна Македонија, 29. и 30. маја 2022. године (без расправе) Материјал Закључци
24.Предлог платформе за радну посјету делегације Владе Црне Горе коју предводи Горан Ђуровић, министар економског развоја и туризма, Републици Србији, од 26. до 28. маја 2022. године, Београд, Република Србија Материјал Закључци
25.Предлог платформе за радну посјету др Јоване Маровић, потпредсједнице Владе за спољну политику, европске интеграције и регионалну сарадњу и министарке европских послова, Краљевини Шведској, од 31. маја до 2. јуна 2022. године (без расправе) Материјал Закључци
III МАТЕРИЈАЛИ КОЈИ СЕ ВЛАДИ ДОСТАВЉАЈУ РАДИ ДАВАЊА МИШЉЕЊА ИЛИ САГЛАСНОСТИ
26.Предлог за давање сагласности да Министарство вањских послова – Амбасада Црне Горе у Кини може располагати службеним путничким возилом марке Mercedes Benz (без расправе) Материјал Закључци
27.Предлог правилника о измјенама Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији Суда за прекршаје у Будви Су.И.бр. 276/21 од 22. новембра 2021. године (без расправе) Материјал Закључци
28.Предлог одлуке о коефицијентима за зараде запослених у ЈУ „Центар за спорт и рекреацију“ Бијело Поље (без расправе) Материјал Закључци
29.Предлог одлуке о утврђивању коефицијената за зараде запослених у ЈУ Центар за дневни боравак дјеце са сметњама у развоју и одраслих лица са инвалидитетом у општини Даниловград (без расправе) Материјал Закључци
30.Предлог колективног уговора Јавне установе „Центар за пружање услуга из области социјалне и дјечије заштите за Општину у оквиру Главног града – Голубовци” (без расправе) Материјал Закључци
31.Предлог колективног уговора Јавне установе за бригу о дјеци „Дјечји савез“ Подгорица (без расправе) Материјал Закључци
32.Питања и предлози
32.1Информација о закључивању Техничког споразума у погледу спровођења и пружања подршке државе домаћина током Вјежбе „Јадрански удар 22“ (ADRIATIC STRIKE 22) с Предлогом техничког споразума Материјал Закључци
32.2Предлог одлуке о образовању и саставу Комисије за процјену штета од елементарних непогода Материјал Закључци
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?