Abazović - Peleši: Promovisati politiku mira i saradnje u regionu

Objavljeno: 06.10.2021. 07:20 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore

Želimo da promovišemo politiku mira i saradnje između dvije zemlje i šire, ali i da damo ličnu doprinos u poboljšanju prilika na Balkanu, naveo je potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović tokom sastanka u Tirani sa Nikom Pelešijem, ministrom odbrane Republike Albanije.

Čestitajući imenovanje na funkciju ministru Pelešiju, potpredsjednik Abazović istakao je da su sveukupni međudržavni odnosi veoma dobri, te da se zasnivaju na principima prijateljstva i saradnje, ojačane partnerstvom u NATO, zajedničkim ciljevima u regionalnoj politici i evropskoj perspektivi.

Ministar odbrane Republike Albanije Niko Peleši naglasio je da nijesu bitne veličine država u sistemu kolektivne sigurnosti, već je bitno njihovo zalaganje i spremnost da se doprinese sistemu bezbjednosti.

Peleši je istakao nedvosmislenu posvećenost Albanije stabilnom regionu Zapadnog Balkana dokazanom i kroz značajnu saradnju sa NATO u mnogim oblastima.

Na sastanku je konstatovano da Crna Gora i Albanija imaju razvijenu, konstruktivnu političku i praktičnu saradnju u okviru NATO, ali i regionalnih bezbjednosnih inicijativa. Abazović i Peleši su se saglasili da, u okviru regionalnih organizacija i inicijativa, odnose Crne Gore i Albanije karakteriše dobrosusjedska i prijateljska saradnja i da kontinuirani politički dijalog, Crna Gora i Albanija ostvaruju putem učešća u brojnim regionalnim organizacijama i inicijativam.

Dritan Abazović - Albanija (05. - 06.10.2021.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?