Abazović sa Ramom: Naša dužnost je da idemo korakom naprijed

Objavljeno: 16.07.2021. 09:52 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore

„Naša dužnost je da idemo korakom naprijed, jer naše zemlje imaju ogroman turistički potencijal. Ne mijenjajmo granice, učinimo ih nevidljivim“, saopštio je potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović nakon bilateralnog susreta sa premijerom Republike Albanije Edijem Ramom, na čiji poziv boravi u Tirani.

Abazović je u razgovoru sa Ramom konstatovao da su sveukupni međudržavni odnosi veoma dobri, da se zasnivaju na prinicipima prijateljstva i saradnje, ojačani partnerstvom u Alijansi i zajedničkim ciljevima u regionalnoj ravni i evropskoj perspektivi.

Abazović je naglasio potrebu jačanja ekonomskih odnosa, realizacije zajedničkih projekata i valorizacije brojnih potencijala, što predstavlja značajan prostor za unapređenje dalje saradnje.

Albanski premijer Edi Rama naveo je da obje zemlje imaju jasnu viziju evropske i prosperitetne budućnosti, što su pokazale svojim punopravnim članstvom u NATO i nastojanjem da budu dio EU.

Abazović i Rama su se složili da bi zajednički projekat izgradnje mosta na Bojani, između Štoja i Velipoje, umnogome doprinio mobilnosti ljudi i privlačenju stranih investirora na tom atraktivnom području. Takođe, sagovornici su razmatrali mogućnosti valorizacije Skadarskog jezera, konstatujući da se radi o izuzetno vrijednom prirodnom potencijalu. Govorilo se i o skorijem svečanom otvaranju graničnog prelaza Zatijebač, koji će povezati Podgoricu sa plavo-gusinjskim krajem, ali i dodatno učiniti pristupnim krajnji sjever Albanije.

Abazović i Rama su se saglasili da se odnosi na političkom nivou mogu ocijeniti veoma dobrim i podrazumijevaju česte kontakte na najvišem i radnom nivou, saradnju u okviru integracionog procesa, s obzirom na to da su zajednička i vanjskopolitička usmjerenja i posvećenost regionalnoj saradnji.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?