Adžić: Regionalna saradnja ključna u borbi protiv ilegalnih migracija

Objavljeno: 12.05.2022. 10:37 Autor: Ministarstvo untrašnjih poslova

„Crna Gora i Bosna i Hercegovina imaju zajednički ključni strateški prioritet - ulazak u Evropsku uniju, te će u tom pravcu dalje unapređivati regionalnu saradnju. Zajednički možemo ostvariti mnogo više, nego što to činimo pojedinačno kao države“, poručio je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić tokom današnje posjete delegacije Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Ministar Adžić, koji je predvodio delegaciju crnogorskog MUP-a, saopštio je da mu predstavlja posebno zadovoljstvo što ima priliku da sa kolegama iz susjedne, prijateljske zemlje, razmijeni mišljenja o aktuelnim temama iz oblasti unapređenja bezbjednosti, s posebnim akcentom na zaštitu granica.

Naglasio je važnost razmjene informacija i iskustava bezbjednosnih institucija u suzbijanju ilegalnih migracija, kriminala i trgovine ljudima. Aktuelni izazovi dodatno naglašavaju i važnost poštovanja ljudskih prava i međunarodnih standarda u dijelu međunarodne zaštite, sada i privremene zaštite stranaca. Crna Gora je u tom smislu uskladila normativni okvir sa pravnom tekovinom EU, te prati preporuke koje stižu sa relevantnih međunarodnih adresa kada je u pitanju oblast migracija i azila.

sastanak-12-5-2022

Saša Kecman ispred Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine zahvalio je ministru, akcentujući kontinuiranu saradnju Crne Gore i BiH, koja može služiti kao primjer u regionu.

Odnosi Crne Gore i Bosne i Hercegovine zasnovani su na partnerstvu, koje će u narednom periodu odlikovati još čvršće veze, zaključeno je na današnjem sastanku.

Sastanku su ispred crnogorske delegacije prisustvovali v.d. generalnog direktora za evropske poslove, međunarodnu saradnju i programe podrške Sergej Mučalica, v.d. generalnog direktora za upravne poslove, državljanstvo i strance Miroslav Zeković, v.d. pomoćnika direktora Uprave policije za sektor granične policije Dragan Klikovac i šefica kabineta Kristina Đukanović.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?