Ambasada Japana donirala sredstva za bolnicu u Baru i vrtić u Mojkovcu

Objavljeno: 16.11.2023. 13:45 Autor: PR Služba Ministarstva zdravlja

Vlada Japana donirala je  gotovo 114.000 eura kroz Projekat za osnovne potrebe stanovništva (POPOS), kojim će pomoći adaptaciju i nabavku opreme za bolnicu u Baru i vrtić u Mojkovcu.

Donatorski ugovor, između Ambasade Japana, vrtića “Jevrosima Jevra Rabrenović” iz Mojkovca i opšte bolnice „Blažo Orlandić“ iz Bara potpisan je u Vili Gorica.

Potpisanim ugovorom predviđeno je da ambasada Japana dodijeli 62.500 eura Opštoj blonici  Bar za nabavku bipolarnog resektskopa za poboljšanje uroloških usluga, kao i 51.431 eura predškolskoj ustanovi „Jevrosima Jevra Rabrenović“ u Mojkovcu za renoviranje krova zgrade te ustanove.

Nakon ceremonije potpisivanja ugovora, minsitar zdravlja, dr Vojislav Šimun, zahvalio je japanskom ambasadoru na vrijednoj donaciji ističući kako je i ovaj gest '' još jedna potvrda prijateljskih odnosa dvije zemlje, koje u kontinuitetu prati konstruktivan dijalog na visokom nivou''.

Pored donacije za Opštu bonicu Bar, vrijedne 62.500 eura, namijenjene za nabavku laparaskopskog stuba i bipolarnog resektoskopa za oblast urologije, ministar je podsjetio na dosadšanja ulaganja u zdravstveni sistem kroz POPOS projekat.

''U okviru Projekata za osnovne potrebe stanovništva u Crnoj Gori, narod Japana je od 1998. godine do danas donirao preko 3 miliona eura. U oblasti zdravstva realizovano je 18 projekata, čija vrijednost iznosi više od milion eura'' kazao je dr Šimun.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović izrazila je veliku zahvalnost ambasadi Japana na ovoj značajnoj donaciji koja daje snažan impuls unaprjeđenju uslova boravka naših mališana na sjeveru, kao i kreiranju povoljnijeg ambijenta za zaposlene.

„Sa pozicije ministarke u Vladi Crne Gore, koja je na čelu resora koji je stub svakog društva, zahvaljujem se na ovoj donaciji i izražavam veliko zadovoljstvo i duboku zahvalnost zbog činjenice da nas je Vlada Japana prepoznala kao pouzdanog partnera i prijatelja.“ istakla je ministarka.

Dodala je da vjeruje da će ne samo ovom, već i svim budućim donacijama značajno “unaprijediti kvalitet vaspitno obrazovnog procesa u Crnoj Gori”.

Ambasador Japana u Crnoj Gori, Imamura Akira kazao je da je od 1998. godine, Ambasada Japana podržala je brojne projekte u Crnoj Gori putem programa POPOS.

Naveo je da sa dosadašnih 53 uspješno sprovedenih projekata u ključnim sektorima poput obrazovanja, zdravstva, zaštite životne sredine i socijalne zaštite, “ostajemo predani podršci i razvoju u Croj Gori.”

“Posebno smo zadovoljni konstantnim brojem crogorskih kandidata koji apliciraju za stipendije Vlade Japana. Novi premijer Crne Gore, gospodin Spajić, bio je dobitnik ove stipendije tokom studija u Japanu u periodu od 2007. do 2012. godine“, kazao je ambasador.

Pored  resornih ministara i ambasadora Japana,  prisutnima su se obratili i direktor Opšte bolnice u Baru, dr Igor Karišik,direktorka predškolske ustanove “Jevrosima Jevra Rabrenović” Vukica Bulatović, predsjednik opštine Mojkovac Vesko Delić,  kao I potpredsjednica opštine Bar, Tanja Spičanović.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?