Bečić: Zatražio sam hitnu analizu rada Odjeljenja MUP-a za antikorupciju

U ambijentu koji odražava duboko poštovanje prema međunarodnim odnosima i zajedničkim nastojanjima, zamjenik predsjednika Vlade Crne Gore, gospodin Aleksa Bečić, razgovarao je sa Nj.E. Fanom Kunonom, ambasadorom Narodne Republike Kine.

Kvalitet međunarodnih odnosa ne mjeri se ni veličinom ni snagom država, već integritetom i iskrenošću koju u njih unosimo, istakao je potpredsjednik Bečić, prepoznajući ovu priliku kao ključni trenutak za produbljivanje saradnje na svim nivoima, od političkog do kulturnog.


Ambasador Kun je, izražavajući zadovoljstvo zbog razvoja odnosa između naših zemalja, prenio je Bečiću pozdrave i čestitke iz Pekinga, ističući važnost uloge Demokrata u upravljanju ključnim resorima Crne Gore. Naglasio je potrebu za daljim jačanjem veza koje povezuju naše zemlje, s osvrtom na neiscrpne mogućnosti za plodonosnu saradnju.


U svom izlaganju, potpredsjednik Bečić je precizno definisao prioritete aktuelne Vlade, posebno ističući deblokadu pravosuđa kao temelja vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. "U ovoj borbi nećemo dozvoliti kompromise, jer država mora i uvijek će biti pobjednik" naglasio je, ukazujući na neophodnost formiranja Specijalnog Suda kao jednog od ključnih koraka u jačanju pravne države.


U duhu odgovornosti i transparentnosti koja se očekuje od svakog državnog organa, uputio sam zahtjev Ministru za obimnom i sveobuhvatnom analizom aktivnosti Odjeljenja za antikorupciju Ministarstva unutrašnjih poslova, koje bi trebalo da sprovodi antikoruptivne i druge mjere i suzbija korupciju unutar organizacionih jedinica MUP-a. Ovaj zahtjev obuhvata detaljan pregled broja i statusa predmeta, sveobuhvatne podatke o sprovedenim istragama, broju prijava i rezultatima istih, kao i izvještaje o saradnji sa drugim državnim organima. Takođe, insistirao sam na pregledu kadrovske popunjenosti i potencijala zaposlenih unutar ovog odjeljenja. Jasno je da ovo odjeljenje mora biti aktivirano s punim kapacitetom, jer iako su izazovi brojni, uvjeren sam u njihovu rješivost kroz zajednički angažman i posvećenost. Ova inicijativa nije samo korak ka jačanju našeg bezbjednosnog sistema, već i potvrda naše neumoljive volje da gradimo Crnu Goru u kojoj vladavina prava i integritet stoje kao najčvršći stubovi društva," izjavio je Bečić.


Kao značajan pokazatelj demokratičnosti, potpredsjednik Bečić je naglasio i pitanje popisa stanovništva i odnosa Vlade prema podizanju inkluzivnosti, kontrole i povjerenja u sam taj proces. Demokratski kapaciteti nove vlasti su demonstrirani odlaganjem popisa i spremnošću za sprovodjenje najvećih mehanizama kontrole ikada, što potvrđuje našu posvećenost transparentnosti i inkluzivnosti, rekao je.


Ambasador Kun je, zahvaljujući na gostoprimstvu, izrazio divljenje političkoj mudrosti potpredsjednika Bečića, naglašavajući podršku i poštovanje koje Bečić uživa među svojim strateškim partnerima.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?