Brigadni general Milutin Đurović na NATO Vojnom komitetu

Objavljeno: 19.09.2021. 07:00 Autor: Biro za odnose sa javnošću MO
Sadržaj:
Na sastanku je razgovarano o operacijama, misijama i aktivnostima Alijanse, pri čemu je bilo riječi o bezbjednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu i Iraku, a posebno o doprinosima misija KFOR i NMI.Načelnici Generalštabova su diskutovali o situaciji u Avganistanu,  evakuaciji ugroženih državljana te zemlje i analizirali naučene lekcije, stečene kroz NATO misije ISAF i „Odlučna podrška“.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Milutin Đurović, učestvovao je na  sastanku NATO Vojnog komiteta na nivou načelnika Generalštabova, koji je realizovan u periodu od 17. do 19. septembra, u Atini, Grčka.

„Velika je čast za oružane snage Grčke što su u prilici da budu domaćini ove konferencije, naročito u ovoj, za Grke, veoma važnoj godini, kada proslavljaju dvesta godina od rata za nezavisnost“, naglasio je u svom uvodnom obraćanju načelnik Generalštaba oružanih snaga Grčke, general Konstantinos Floros.

Ministar odbrane Grčke, gospodin Nikolas Panajotopolus je istakao važnost Alijanse u suprotstavljanju izazovima kao što je migrantska kriza, naglasivši da najvažniji resurs svakako predstavlja ljudski potencijal. Učesnicima konferencije je dobrodošlicu poželio i premijer Grčke, gospodin Kirijakos Micotakis, koji se obratio video porukom.

Na sastanku je razgovarano o operacijama, misijama i aktivnostima Alijanse, pri čemu je bilo riječi o bezbjednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu i Iraku, a posebno o doprinosima misija KFOR i NMI.

Načelnici Generalštabova su diskutovali o situaciji u Avganistanu,  evakuaciji ugroženih državljana te zemlje i analizirali naučene lekcije, stečene kroz NATO misije ISAF i „Odlučna podrška“.

Brigadni general Milutin Đurović na NATO Vojnom komitetu

Učesnici sastanka su razmatrali modele razvoja Alijanse u budućnosti, jačanja otpornosti zemalja članica na moderne izazove, kao i razvoja spremnosti nacionalnih snaga i njihove raspoloživosti za NATO operacije i aktivnosti.

„Vojska Crne Gore ostaje posvećen i kredibilan partner. U narednom periodu posebnu pažnju posvetićemo harmonizaciji planova odbrane Crne Gore sa planovima Alijanse, u čijem je cilju planirano dalje unapređenje kadrovskih potencijala kroz obuku i osposobljavanje“, istakao je general Đurović tokom obraćanja na konferenciji.

Tokom konferencije organizovani su i bilateralni susreti sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Italije, generalom Encom Većiarelijem i načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, generalom Nikom Karterom. Ovom prilikom razgovarano je o unapređenju saradnje između mornarica, zajedničkim aktivnostima u međunarodnim misijama i operacijama, kao i daljoj izgradnji kapaciteta jedinica Vojske Crne Gore, posebno u oblasti inžinjerije i specijalnih snaga.

Sastanku Vojnog komiteta prisustvovali su i general Tod Volters (vrhovni komandant savezničkih snaga u Evropi - SACEUR) i general Andre Lanata (vrhovni saveznički komandant za transformaciju - SACT).

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?