Crna Gora partnerski okrenuta međunarodnoj zajednici

Objavljeno: 11.05.2022. 15:33 Autor: Ministarstvo kapitalnih investicija

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar kapitalnih investicija mr Ervin Ibrahimović primio je danas u posjetu rezidentnog koordinatora Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Pitera Lundberga sa saradnicima iz agencija UNOPS i UNIDO. Na sastanku je potvrdjena dobra saradnja Crne Gore i UN, a razgovaralo se i o izazovima koje nose trenutna unutrašnja i regionalna dešavanja.

Ujednačen regionalni razvoj Crne Gore biće jedan od neizostavnih prioriteta u radu nove Vlade sa posebnim fokusom na razvoj sjeverne regije u kojoj dominira zastupljenost nacionalnih prirodnih resursa koji trenutno nisu iskorišćeni. Odlučno ćemo raditi na jačanju svijesti građana kao i na iznalaženju mehanizama za snažnija i vidljivija ulaganja u ovaj region, istakao je potpredsjednik Vlade.

Rezidentni koordinator UN u Crnoj Gori Peter Lundberg zahvalio je domaćinu na organizaciji sastanka i izrazio zadovoljstvo povodom izrade novog petogodisnjeg programa saradnje izmedju Crne Gore i Ujedinjenih nacija koji je pripremljen u konsultaciji sa Vladom i na osnovu predhodno uradjene Analize stanja u zemlji.  

Jasno je da svi uspješni procesi počinju saradnjom i dobro izgrađenim partnerskim odnosima. Optimista sam jer Crna Gora jasno prepoznaje važnost multilateralizma i apsolutno je partnerski orijentisana na saradnju sa međunarodnom zajednicom, kako bi se što efikasnije suočavala sa svim izazovima na putu ka Evropskoj uniji, saopštio je Lundberg.

Vlada Crne Gore - fotografija članka

Investicioni razvoj Crne Gore usklađen je sa Agendom održivog razvoja do 2030.godine. Rad na promovisanju zelene energije kroz projekte proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, promocija energetskih potencijala i neodložan rad na unapređenju transportne infrastrukture su ključne sfere na kojima će se ubrzano raditi, poručio je Potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija.

Sagovornici su, na kraju sastanka, usaglasili stavove o neophodnosti organizovanja zajedničkog sastanka, na nivou Vlade Crne Gore, kako bi se sinhronizovano radilo  na razvoju koherentnih mehanizama i strategija za unapređenje saradnje sa razvojnim partnerima, uključujuči i investicije u regionalni razvoj Crne Gore.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?