Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Pronaći održivi model poslovanja uz zaštitu interesa radnika

Objavljeno: 12.10.2023. 08:00 Autor: Ministarstvo kapitalnih investicija

Potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija mr Ervin Ibrahimović sastao se sa predstavnicima sindikata i menadžmenta OVŽS. Sastanku su prisustvovali državna sekretarka u MKI Dajana Perković, generalni direktor direktorata za željeznički saobraćaj Momčilo Jelić. Ispred preduzeća OVŽS prisutni su bili Dragana Lukšić izvršna direktorica i Vladan Gačević, zamjenik predsjednice borda direktora. Sindikalne organizacije i radnike  su predstavljali Dragan Kaluđerović predsjednik reprezentativnog sindikata, Nikola Jukić zamjenik predsjednika sindikata i Goran Popović.

Povod susreta bio je sudbina preduzeca OVŽS, a samim tim i budućnost zaposlenih, nakon najava da se razmatra mogućnost "spajanja" sa Željezničkim prevozom CG. U tom smislu predstavnici sindikata izrazili su zabrinutost radnika o mogućim "tehnološkim viškovima", budući da informacije koje imaju nijesu dovoljno precizne i samim tim unose nemir i nezadovoljstvo. Tokom sastanka bilo je riječi i o kolektivnom ugovoru i finansijskoj situaciji zaposlenih u OVŽS.

Nakon razmjene stavova i argumenata kako predstavnika zaposlenih tako i predstavnika menadžmenta, ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović podsjetio je prisutne o aktivnostima i naporima koje tim na čijem je čelu sprovodi kontinuirano od početka mandata, kako bi pronašli modele za mnoge probleme koji godinama opterećuju čitav željeznički sistem. Analize koje radimo sa evropskim partnerima upravo imaju zadatak da predlože optimalna i održiva rješenja za ovaj veoma važan segment saobraćaja i nas prvi zahtjev je voditi računa jednako o interesima zaposlenih kao i o interesima društva, to jest države.

MKI - OŽVS

Ibrahimović je takođe podsjetio prisutne da je upravo zbog radnika i zaposlenih neophodno da komunikacija sa menadžmentom bude otvorena i da se moraju naći rješenja kojim ce obije strane biti zadovoljne. Svjesni kompleksnosti situacije u kojoj se ovaj sistem nalazi, do sada smo intervenisali  i dali podršku i u finansijskom i institucionalnom smislu, kako bi sanirali urgentne probleme, ali da bez ozbiljnog pristupa ne možemo očekivati ozbiljna dugoročna rješenja za dalju perspektivu društva.

Državna sekretatka se osvrnula na intezivnu saradnju MKI sa preduzećima u proteklom periodu, a sve sa ciljem  pronalaženja optimalnog modela poslovanja za čitav zeljeznički sistem. Podsjetila je takođe da svi napori i analize koje sprovodimo imaju za cilj da preporuče određena rješenja, u skladu sa dobrom praksom i pozitivnim rješenjima u zemljama koje su ove izazove prevazišle i imaju pozitivna iskustva.

Na kraju sastanka zajednički zaključak je da i predstavnici zaposlenih i menadžment moraju uložiti dodatni napor, poboljšati komunikaciju, kako bi uz podršku resornog ministarstva pronašli rješenja koja će biti zadovoljavajuća za obije strane.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?