Ibrahimović na sastanku sa delegacijama Parlamenta Savezne Republike Njemačke i pokrajinskog Parlamenta Donje Saksonije

Objavljeno: 12.07.2022. 13:56 Autor: Ministarstvo kapitalnih investicija

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija mr Ervin Ibrahimović primio je danas, sa saradnicima, delegaciju Parlamenta Savezne Republike Njemačke (Bundestag), pokrajinskog Parlamenta Donje Saksonije i fondacije „Konrad Adenauer“, na čelu sa poslanikom CDU u Bundestagu Tilmanom Kubanom.

Gosti su se interesovali o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, aktuelnim infrastrukturnim projektima u oblasti saobraćaja, planovima za gradnju novih obnovljivih izvora energije i biznis ambijentu u Crnoj Gori.

Vjerujem da nam je u trenutku kada bi geopolitičke okolnosti mogle ubrzati naš evropski put potrebno mnogo više mudrosti i napora da fokus Vladine politike bude na pristupanju EU i ekonomskom razvoju Crne Gore

– rekao je tokom sastanka mr Ervin Ibrahimović i istakao da:

Evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, posebno Crne Gore koja je u tom procesu najdalje stigla, mora biti jasnija i da je na EU i svakoj članici pojedinačno da pokažu da evropska perspektiva za Zemlje Zapadnog Balkana nije na dugom štapu jer bi to moglo snažno prisutni europtimizam pretvoriti u euroskepticizam, što bi bilo loše za budućnost Crne Gore, Zapadnog Balkana i EU.

Tilman Kuban, poslanik CDU u Parlamentu SR Njemačke, istakao je da je u Njemačkoj i u cijeloj EU primjetna promjena kada je u pitanju stav o pristupu država Zapadnog Balkana EU kao i da Njemačka sve snažnije podržava i promoviše princip regate.

Države koje ispune uslove za ulazak u EU, medju kojima je Crna Gora favorit, ne bi smjele da čekaju i trpe posljedice zbog sporog sprovodjenja reformi i usaglašavanja politika nekih drugih država. Princip mora biti jasan, onaj ko ispuni uslove, postaje član EU.

– istakao je Tilman i zahvalio se Crnoj Gori na: „nedvosmislenom i jasnom stavu po pitanju agresije Rusije na Ukrajinu“ - istakavši da zemlje koje žele da budu dio EU moraju slijediti zajedničku politiku EU.

Ervin Ibrahimović - Tilman Kuban, poslanik njemačkog Bundestaga

Mr Ervin Ibrahimović upoznao je članove delegacije sa aktuelnim infrastrukturnim projektima, potencijalima za ulaganje i investiranje posebno u oblasti infrastrukture i obnovljivih izvora energije i pozvao goste da se snažnije založe da se njemački investitori upoznaju sa potencijalima Crne Gore i pojačaju prisustvo u Crnoj Gori, upoznavši ih sa podsticajima i olakšicama kojim država podstiče ulaganja u nerazvijena područja.

Zaključeno je da je saradnja dvije države dobra, čemu pored diplomatskih predstavništava snažnu podršku daje i fondacija „Konrad Adenauer“ čiji je direktor predstavništva Norbert Beckmann Dierkes prisustvovao sastanku, kao i da je saradnja CDU i Bošnjačke stranke, kao članica EPP, veoma dobra i da ta saradnja ima snažan potencijal za unapredjenje saradnje dvije države.

Dogovoreno je da se vrlo brzo organizuje sastanak sličnog formata kako bi se konkretnije razgovaralo o političkoj situaciji u Crnoj Gori evropskoj perspektivi Crne Gore i zemalja Zapadnog Balkana i konkretnim projektima koji bi mogli privući investitore iz SR Njemačke, sa fokusom na nerazvijena područja.

Ervin Ibrahimović - Tilman Kuban, poslanik njemačkog Bundestaga
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?