Iskustvo Crne Gore primjer dobre prakse i podsticaj za dalje unapređenje saradnje među zemljama Zapadnog Balkana

Objavljeno: 29.06.2022. 12:52 Autor: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

Ministarka Biljana Šćepanović je na marginama ministarskog sastanka u Tirani razgovarala sa Marijom Gabriel, evropskom komesarkom za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade sa namjerom da je upozna sa prioritetima Vlade Crne Gore u oblasti istraživanja i inovacija.

Šćepanović na Ministarskom sastanku Platforme ZB za istraživanje i inovacije u Tirani 28.6.2022.

Sagovornice su ocijenile značaj učešća Crne Gore u najambicioznijem programu Unije za istraživanje i inovacije - Horizont Evropa i opredjeljivanju 3.3% budžeta programa za komponentu Širenje učešća i jačanje Evropskog istraživačkog prostora. U tom smislu, posebno su značajni novi instrumenti, namijenjeni istraživačkim institucijama u naučnom pogledu manje razvijenih zemalja, među kojima je i Crna Gora (widening countries), i to: Hop on Facility i Excellence Hubs.

Šćepanović na Ministarskom sastanku Platforme ZB za istraživanje i inovacije u Tirani 28.6.2022.

Komesarka Gabriel je čestitala Crnoj Gori i Glavnom gradu Podgorici na učešću u Misiji za klimatske neutralne i pametne gradove, i prepoznavanju neophodnosti zelene i digitalne tranzicije i borbi protiv klimatskih promjena, kao jednog od najvećih globalnih izazova današnjice. Komesarka je najavila brzo donošenje nove Evropske agende za inovacije (new European Innovation Agenda) koja ima za cilj međusobno povezivanje inovacionih ekosistema i premošćavanje inovacionog jaza između regiona i država članica.

Šćepanović na Ministarskom sastanku Platforme ZB za istraživanje i inovacije u Tirani 28.6.2022.

Pored sastanka sa EU komesarkom Marijom Gabriel, ministarka Šćepanović je održala bilateralni sastanak i sa Signe Ratso, zamjenicom generalnog direktora u Generalnom direktoratu za istraživanje i inovacije (DG RTD) i iskazala zahvalnost za podršku koju je Evropska komisija pružila Crnoj Gori na unapređenju sistema u oblasti politike istraživanja i inovacija. Ratso je dala pozitivan komentar na napredak koji je Crna Gora ostvarila u navedenim oblastima, navodeći crnogorsko iskustvo kao primjer dobre prakse i podsticaj za dalje unapređenje saradnje među zemljama Zapadnog Balkana.

Tagovi

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?