Crnogorske institucije intenzivno rade na ispunjenju obaveza iz poglavlja 33 – Finansijske u budžetske odredbe

Objavljeno: 11.10.2021. 09:21 Autor: KEI

Crnogorske institucije intenzivno rade na usvajanju evropskih standarda i jačanju administrativnih kapaciteta za uvođenje i primjenu proceduralnih pravila EU za planiranje, naplatu, kontrolu i izvještavanje o sopstvenim sredstvima, ocijenjeno je na danas održanoj konstitutivnoj sjednici Radne grupe za poglavlje 33- Finansijske u budžetske odredbe.

Šefica radne grupe za to poglavlje, Tanja Musterović je istakla da je do kraja godine planirana realizacija aktivnosti definisanih Akcionim planom koji je usvojen u aprilu 2019. godine koristeći postojeće kapacitete institucija nosioca aktivnosti. U tom kontekstu je ukazala na značaj početka projekta “Establishing the EU own resources system in Montenegro” kojim će se osigurati puna podrška uspostavljanju sistema sopstvenih sredstava EU u Crnoj Gori s ciljem obezbjeđenja tačnog planiranja, kontrole i izvještavanja o sopstvenim sredstima, u skladu sa pravnom tekovinom EU.

„Pred radnom grupom su jasni zadaci u narednom periodu, i očekujem da ćemo svi zajedno, uz finansijsku i ekspertsku podršku EU, dati maksimalan doprinos ispunjenju završnog mjerila i osigurati da do trenutka pristupanja Uniji budemo spremni za primjenu propisa i standarda iz ove oblasti“, kazala je Musterović.

Članovi Radne grupe su razmijenili mišljenje u vezi sa Mapom puta za ispunjenje završnog mjerila i dogovorili predstojeću dinamiku rada.

Radna grupa je formirana Odlukom Vlade od 16. septembra i broji 18 članova.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?