Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Dodjela mikrobit opreme osnovnim školama u Danilovgradu

Objavljeno: 29.10.2021. 07:00 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Britanski savjet i Ministarstvo prosvjete nauke, kulture i sporta nastavljaju sa serijom posjeta školama u cilju promovisanja vještina za 21. vijek i dodjele opreme za mikrobit klubove kako bi se podstakao razvoj digitalnih vještina, prije svega kodiranja, kreativnosti, kritičkog mišljenja i rješavanja problema.  U utorak 26. oktobra bili smo u posjeti školama u Danilovgradu kada smo se sreli sa direktorima, nastavnicima i učenicima četiri osnovne škole: „Blažo Mraković”, „Milosav Koljenšić” , „ Vuko Jovović” i „ Njegoš” . Razgovarali smo o načinima na koje možemo podsticati kreativnosti i sposobnosti rješavanja problema kod učenika i čuli niz praktičnih ideja koje bi pomogle da se nastava prilagodi novim potrebama društva u 21. vijeku.  Ovom izuzetno konstruktivnom i zanimljivom razgovoru doprinijeli su učenici koji su nam predstavili tri izuma koja su dizajnirali uz pomoć mikrobita, a to su: „ Alarm protiv vandalizma” ,  „Matematička igrica” i „ Sistem za noćno snimanje životinja” .Školski toaleti su najčešće žrtve vandalizma, ali pošto je video nadzor zabranjen u ovom dijelu škole, otežano je blagovremeno otkrivanje i  reagovanje na ovakve incidenate. Pomoću ovog izuma, škole će moći odmah da identifikuju počinioce a vjerovatno je bi djelovao i preventivno i obeshrabrujuće za potencijalne počinioce. Matematička igrica je zanimljiv i zabavan način učenja matematike koji zahtijeva prethodno temeljno programiranje različitih funkcija. Noćni nadzor životinja omogućava da se naprave zanimljive fotografije i snimci noćnog života životinja ali i da se detektuje neželjeno prisustvo divljih životinja u čovjekovom okruženju. 

Na kraju susreta, direktorica Britanskog savjeta uručila je vrijednu opremu školama koja je donirana u sklopu projekta „Nastavnik za 21 vijek” koji zajednički finansiraju Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i Britanski savjet. Opremu čini oko 30 različitih dodataka za mikrobit, što će omogućiti unapređenje nastave kodiranja i kreiranje mnogo kompleksnijih projekata. 

Izuzetno smo ponosni na naše učenike i njihove predane nastavnike koji su posvećeni razvoju djece za njihovu uspješnu budućnost. 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?