Dogovoreno intenziviranje kontrola u šumarstvu, lovstvu i vodoprivredi

Objavljeno: 10.06.2021. 17:36 Autor: Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede

Kontinuiran, posvećen i kvalitetan rad inspekcijskih službi jedan je od glavnih preduslova za očuvanje šumskih i vodnih resursa. U cilju sprječavanja nelegalnih aktivnosti i uništavanja prirodnih resursa ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede mr Aleksandar Stijović i državna sekretarka Nikolina Mišnić razgovarali su danas sa v.d. direktorom Uprave za inspekcijske poslove Ilirijem Harasani.

Tema sastanka bilo pronalaženje najboljeg modela efikasne koordinacije u radu između Ministarstva i resornih inspekcijskih službi.

Dogovorene su zajedničke aktivnosti radi adekvatne pripreme i blagovremenog djelovanja kako bi se obezbijedila potrebna kontrola i zaštita u sektorima šumarstva, lovstva i zaštite bilja, kao i u rješavanju akutnog problema eksploatacije šljunka.

Analizom dosadašnjih rezultata inspekcije ustanovljeno je da postoje problemi, ali i propusti u radu koje je potrebno sistematski riješiti. Jedan od problema jeste i nedostatak kadrovskih kapaciteta, jer svega deset šumarskih inspektora pokrivaju kompletnu teritoriju države, što svakako nije dovoljno.

Sagovornici su se saglasili da su problemi ozbiljni te da je u susret periodu eksploatacije šuma i lovnoj sezoni neophodno raditi na proširenju inspekcijskih kapaciteta i značajno pojačati kontrolu na terenu kako bi se adekvatno suprotstavili krivolovu i daljoj devastaciji šuma i rječnih korita.

Prirodni resursi su zajedničko dobro svih građana Crne Gore i samo udruženim radom možemo da ih sačuvamo za buduće generacije, zaključeno je na sastanku.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?