dr Dritan Abazović

Predsjednik Vlade Crne Gore

Dritan Abazović je politikolog i autor dvije knjige: „Kosmopolitska kultura i globalna pravda” i „Kritika globalne etike”. U dosadašnjoj karijeri objavio je desetak naučnih radova u domaćim i međunarodnim časopisima, uglavnom u oblasti političke filosofije i međunarodnih odnosa. Član je Savjetodavnog odbora Instituta za vjerske slobode i bezbjednost u Evropi (IFFSE) i član Evropskog savjeta za spoljne odnose (ECFR). Gospodin Abazović je primio mnoge nagrade i priznanja i ima počasni doktorat za doprinos multikulturalnosti.

Dritan Abazović je rođen 25. decembra 1985. godine u Ulcinju - Crna Gora, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Tokom srednjoškolskih godina osnovao je omladinsku grupu Helsinškog odbora za ljudska prava, čiji je fokus bio na pomirenju mladih u postkonfliktnim područjima bivše Jugoslavije. Abazović je 2004. godine upisao Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Zvanje diplomiranog politikologa stekao je u rekordnom roku, završivši četvorogodišnji fakultet za samo dvije godine i sedam mjeseci. Bio je najbolji student generacije, te dobitnik Zlatne značke i Zlatne povelje Univerziteta u Sarajevu. Magistarske studije upisao je 2007. godine na Univerzitetu Crne Gore, smjer Međunarodni odnosi na Fakultetu političkih nauka. Doktorsku disertaciju iz oblasti političke teorije pod nazivom „Globalna politika – etički aspekti globalizacije“ odbranio je 2019. godine na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Kao stipendista norveških organizacija studirao je na Univerzitetu u Oslu, gdje je sproveo „Mirovno istraživanje“. Pored toga, učestvovao je u stručnim programima u Americi, Austriji, Belgiji, Sloveniji, Španiji i Luksemburgu. Bio je predavač na brojnim naučnim konferencijama i panelista na prestižnim univerzitetima: Institut za tehnologiju  MSU Ilgan Filipini, Univerzitet Bilgi Istanbul, Univerzitet Crne Gore, Diplomatska akademija u Beču itd. Takođe, održao je predavanja na London School of Economics (LSE) i naučnoj konferenciji „Poboljšanje: kognitivno, moralno i poboljšanje raspoloženja“ koju je Centar za proučavanje bioetike  (CBS) organizovao sa Univerzitetom u Oksfordu.

Održao je predavanje na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku 2022. godine, gdje je govorio o izazovima i mogućnostima za Balkan i Evropu usljed rata u Ukrajini i razgovarao o svojoj knjizi „Kritika globalne etike“. Isto tako, držao je predavanja na drugim prestižnim univerzitetima uključujući Univerzitet Kembridž, Univerzitet Harvard, Univerzitet LUMSA itd.

Dr Abazović je dobio počasne doktorate za liderstvo i doprinos vladavini prava, unapređenju mira i stabilnosti u regionu od strane Univerziteta  Luarasi(Albanija, 2021), švajcarskog UMEF-a (Švajcarska, 2022), Mediteranskog univerziteta Albanije (Albanija, 2022), UNI Universum International College (Kosovo, 2023),  Istanbul Medeniyet University (Turska, 2023).

Dobitnik je Potvrde o specijalnom priznanju Kongresa, koju mu je uručila predstavnica SAD Nikol Maliotakis (2022), za izuzetne zasluge, posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Između ostalog, Abazović je šef Biroa za operativnu koordinaciju (2021), Savjeta za borbu protiv korupcije (2021-2022), Savjeta za prava deteta (2022), Savjeta za nacionalnu bezbjednost (2022), Savjeta za vladavinu prava (2022), Savjeta za reformu javne uprave (2022), Kolegijuma za pregovore o pristupanju Crne Gore EU (2022), Savjeta za NATO (2023) itd.

Od 2022. godine, Dritan Abazović je predsjednik Vlade Crne Gore. Prethodno je bio potpredsjednik Vlade od 2020-2022. Godine 2012. bio je najmlađi poslanik u Skupštini, a na mjestu poslanika bio je do 2020. godine, kada je imenovan na novu funkciju.

Pored crnogorskog, gospodin Abazović tečno govori engleski i albanski jezik.