Eksperti UK u Crnoj Gori: Oblast u kojoj je čuveni Stounhendž više od vijeka koristi se za vojne vježbe

Objavljeno: 11.08.2022. 14:17 Autor: Ministarstvo odbrane

Tim eksperata za ekologiju Oružanih snaga Velike Britanije boravio je u višednevnoj posjeti Crnoj Gori. Oni su podijelili iskustva sa članovima radnog tima Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore zaduženog za implementaciju zaključaka Vlade i stvaranju uslova za realizaciju vježbi i bojevih gađanja na vježbovno-strelišnoj prostoriji “Sinjajevina”.      

Gosti iz Britanije odgovorni su za upravljanje i očuvanje Salisbury Plain-a, najvećeg zaštićenog područja pašnjaka u sjeverozapadnoj Evropi.

Riječ je o ravnici veličine 780 km2, koja je čuvena po neprocjenjivim arheološkim nalazištima, među kojima je i slavni Stonehenge (Stounhendž), a koja se više od jednog vijeka koristi za vojne vježbe.   

Oni su zajedno sa domaćinima obišli prostor koji je na Sinajevini predviđen za vježbovno-strelišnu prostoriju, uz razmjenu iskustava, korisne savjete i sugestije, sa posebnim naglaskom na civilno-vojnu saradnju.

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori, Karen Medoks, istakla je povodom ove posjete da se i sama uvjerila u ljepote Sinjajevine, koja u velikom dijelu predstavlja netaknutu prirodu.

Ona je kazala da je u očuvanju Salisbury Plain-a ključni faktor bilo upravo to što se tako dugo koristi za vojne vježbe, te da je EU to područje proglasila posebnom zaštićenom zonom koja, zbog bogate raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta predstavlja područje od posebnog naučnog interesa.

“Pitanja o korištenju zemljišta trebaju biti utemeljena na dokazima, stručnosti i konsultacijama sa lokalnim stanovništvom, kako bi se izbjegao rizik od uticaja dezinformacija,” zaključila je Medoks. 

Galerija

gallery.media[0].alt
1/4
item.alt
item.alt
item.alt
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?