Evropska komisija usvojila IPARD III program Crne Gore za period 2021 – 2027. godine

Objavljeno: 20.07.2022. 13:04 Autor: Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede

Crnogorskim poljoprivrednicima u novom programskom periodu predviđen veći iznos sredstava, 62% više u odnosu na prethodni, odnosno dodatnih 63 miliona eura

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković i ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa danas su na gazdinstvu korisnika IPARD programa Radosava Brnović u Bobiji na Cetinju, objavili usvajanje IPARD III programa za period 2021 – 2027. godine.

Usvajanju ovog dokumenta prethodila je kontinuirana komunikacija sa Evropskom komisijom i zainteresovanim stranama, te je u skladu sa sugestijama Komisije IPARD III program i sačinjen. Crna Gora trenutno koristi preostala raspoloživa sredstva iz IPARD II programa koja se formalno mogu koristiti do kraja 2023. godine, tako da će se sredstva iz novog IPARD III programa koristiti nakon isteka ovog roka. IPARD III program sadrži osam mjera podrške, a Crna Gora je do sada akreditovala upravljačku strukturu, odnosno dobila ovlašćenje Evropske komisije da može da sprovodi mjere 1, 3 i 7.

Svečanost povodom usvajanja IPARD III programa 2021 - 2027. godina (20.07.2022.)

Ovim programom na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima je 63 miliona eura bespovratnih evropskih sredstava. Smatram ovo velikim uspjehom za cijelu Crnu Goru i vjerujem da će dostupnost ovih sredstava u značajnom unaprijediti sektor poljoprivrede.“-  istakao je ministar Joković.

Evropska komisija usvojila IPARD III program Crne Gore za period 2021 – 2027. godine

 Finansijski doprinos Evropske unije za IPARD III program povećan je u odnosu na prethodni programski period i iznosi 63 miliona evra.

“Posjete korisnicima IPARD-a širom zemlje predstavljaju pravo uživanje, pošto su prilika da vidim kako preduzeća korisnika rastu uz našu podršku, i donose koristi njihovim porodicama, zajednicama i cijeloj zemlji. Kroz program IPARD II, podržali smo više od 250 investicija svih vrsta i veoma sam srećna što danas obilježavamo usvajanje IPARD-a III. Poljoprivredna proizvodnja i agroprerada u Crnoj Gori treba da se prilagode i unaprijede, kako bi bili spremni i konkurentni za evropsko tržište kada zemlja postane punopravna država članica EU. Naši programi IPARD daju vam dodatnu šansu za povećanje poljoprivredne proizvodnje i smanjenje zavisnosti od uvoza hrane.

Ohrabrujem crnogorske poljoprivrednike i agroprerađivače da u potpunosti iskoriste IPARD II i predstojeći IPARD III a ministarstvo da se na vrijeme pripremi za implementaciju novih mjera IPARD III i pokaže da na dobar način upravlja fondovima i zahtjevima EU” – izjavila je ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Evropska komisija usvojila IPARD III program Crne Gore za period 2021 – 2027. godine

Investicije koje će biti podržane IPARD III programom odnose se na nabavku opreme i mašina, izgradnju i rekonstrukciju objekata. Implementacijom ovog programa poljoprivredni proizvođači će se približiti i prilagoditi zahtjevima domaćeg i inostranog tržišta, povećati produktivnost i konkurentnost, kao i diverzifikaciju i razvoj ekonomskih aktivnosti i poboljšanje kvaliteta života u ruralnim područjima.

IPARD III programom predviđeno je uvođenje novih mjera kojima će se povećati iskorišćenost dodatnih sredstava, mogu aplicirati i početnici u poljoprivredi, postavljeni su novi limiti finansijske podrške, novi specifičnih kriterijumi i dr.

 Donošenjem IPARD III programa šaljemo snažnu poruku da je ova Vlada nepovratno opredijeljena da u procesu evropskih integracija ispuni sve uslove koji su nephodni za punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji. Realizacijom novih investicija koje predstavljaju uspješnu priču poput ove koju danas možemo da vidimo, uvjeren sam, da će crnogorska poljoprivreda napraviti novi iskorak u dostizanju standarda, stvoriti mogućnost otvaranja novih radnih mjesta i učiniti poljoprivredu poželjnim biznisom“ – naglasio je ministar Joković.

Vinarija „Patrimonio“ u kojoj je upriličena današnja svečanost nalazi se na poljoprivrednom gazdinstvu koje se bavi vinogradarstvom i vinarstvom, a svoje kapacitet unaprijedila je kro mjere podrške IPARD II programa.

 „Poljoprivredno gazdinstvo je registrovano još 2014. godine. Male količine vina i rakije su stavljanje u Slobodan promet.  Vinarija „Patrimonio“ u ovom format je prošle godine proizvela prve kapi vina. Objekat u kojem se nalazimo posjeduje najmoderniju opremu u vinarstvu, a zemljište na kojem su zasađeni vinogradi izuzetne osobine za uzgoj vinskih sorti grožđa. Objekat je sagrađen kroz IPARD like program podrške, a oprema i vinogradi uz pomoć IPARD II programa.

 Plan je da se u narednom periodu, uz pomoć IPARD III programa zasade vinogradi na dodatnih 4 ha površine, vinarija proširi kroz Mjeru 3, a kroz Mjeru 7 sagrade smještajni kapaciteti. Diverzifikacijom ponude sa proizvodnje vina, na vinski i ruralni turizam smatramo da ćemo stvoriti siguran osnov za dalji razvoj ovog gazdinstva kao i lokalitet uopšte. Dispozicija iznad Skadarskog jezera, na par kilometara udaljenosti od monumenata crnogorske istorije kao što su Žabljak i Rijeka Crnojević, te Karuča i Dodoša, daje nam za pravo da vjerujemo u ozbiljan potencijal turističkog razvoja“ –  istakao je poljoprivredni proizvođač Radosav Brnović.

Galerija

gallery.media[0].alt
1/17
item.alt
item.alt
item.alt
item.alt
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?