Fon der Lejen ministarki zdravlja: Pohvala za masovno testiranje, očekuje se pozitivan odgovor pridruživanju Crne Gore EU digitalnom sertifikatu

Objavljeno: 30.09.2021. 06:09

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen pohvalila je Ministarstvo zdravlja Crne Gore zbog masovnog testiranja na korona virus po čemu Crna Gora prednjači u regionu i što je jako važno u kontekstu nadzora epidemije. Ona je to saopštila prilikom susreta sa ministarkom zdravlja dr Jelenom Borovinić Bojović u Institutu za javno zdravlje.

Osim toga, predsjednica EK vjeruje da će EU pozitivno odgovoriti na zahtjev Crne Gore da se pridruži sistemu EU digitalnog COVID sertifikata, što je saopštila nakon obraćanja ministarke zdravlja.

Fon der Lajen je objasnila da se sertifikat sada primjenjuje u 45 zemalja i da je posebno važan u sferi turizma.

Prethodno je ministarka zdravlja Crne Gore, podsjećajući na riječi fon der Lejen, naglasila da je pandemija korona virusa maraton, a ne sprint, napominjući da naše zemlja već ima Nacionalni digitalnu COVID potvrdu koja sadrži iste podatke kao i EU digitali sertifikat koji je jedan od alata u savladavanju epidemije.

„EU digitalni kovid sertifikat će, kako se nadamo, biti prvi dokument Evropske unije kog će naši državljani koristiti ravnopravno sa Vašim državljanima. Crnogorsko zdravstvo, u tom smislu, biće dio EU, vjerujemo, i prije zvaničnog prijema kom se cijelo društvo raduje“, zaključila je ministarka zdravlja.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?