Francuska donirala medicinsku opremu vrijednu 115 000 eura

Objavljeno: 11.05.2021. 07:31 Autor: PR Služba Ministarstva zdravlja

Ambasador Republike Francuske u Crnoj Gori, gospodin Kristijan Timonije, uručio je danas donaciju francuske Vlade u vidu medicinske opreme, ministarki zdravlja u Vladi Crne Gore, dr Jeleni Borovinić Bojović. Donacija je organizovana na inicijativu ministra za Evropu i spoljne poslove, gospodina Žan-Iv Le Driana, u cilju pružanja podrške Crnoj Gori u borbi protiv COVID19 pandemije.
Donacija sadrži 10 000 maski FFP2, 5000 rukavica, 3 generatora kiseonika od 10 litara, 2 generatora kiseonika od 20 litara, 5 koncentratora od 10l/min, 5 flumetara, 20 oksimetara, 300 nosnih kanila, 100 maski za visoku koncentraciju kiseonika, 200 maski za srednju koncentraciju kiseonika, 5 aparata za neinvazivnu ventilaciju, 10 000 brzih testova za SARS-CoV-2.
Ministarska zdravlja dr Borovinić Bojović zahvalila se na inicijativi i organizaciji ove vrijedne donacije ambasadoru Timonijeu i ministru za Evropu i spoljne poslove, Le Drianiu, ističući da je donirana zaštitna i druga oprema veoma važna za sve naše zdravstvene radnike koji se više od godinu dana bore na prvoj liniji odbrane sa korona virusom.
- Prethodna godina bila je veoma teška za sve nas, ali uz veliku pomoć naših tradicionalnih prijatelja i saradnika iz Francuske i zahvaljujući ovoj donaciji, sada će način rada u COVID centrima biti dodatno olakšan. Iz tog razloga želim da zamolim gospodina ambasadora da prenese u moje ime, ime Ministarstva zdravlja i Vlade Crne Gore, velike bratske i prijateljske pozdrave državi Francuskoj i cijelom njenom narodu koji je pružio prijateljsku ruku Crnoj Gori u ovom veoma teškom trenutku, naglasila je dr Borovinić Bojović.
- Nastavićemo zajednički, uz dva glavna modusa, a to su poštovanje epidemioloških mjera i masovna vakcinacija, da se borimo i zajednički ugledamo svjetlo na kraju tunela i dođemo do zajedničkog cilja.Trenutna epidemiološka situacija u Crnoj Gori značajno je bolja nego što je bila u prethodnom periodu i koristim ovu priliku da sve naše prijatelje iz Francuske pozovem da dođu u Crnu Goru i posjete našu lijepu zemlju, poručila je ministarka zdravlja.
Ambasador Francuske u Crnoj Gori, gospodin Kristijan Timonije, ukazao je na značaj saradnje dvije zemlje, posebno u uslovima koje je nametnula pandemija koronavirusa.
- Ovo je samo mali znak pažnje, solidarnosti i potvrda naših prijateljskih odnosa. Nadam se da je to korisna pomoć za bolnice koje naporno rade. Potrebno je svi da radimo zajedno , a posebno je u ovom trenutku istaći značaj vakcinacije. Smatram da zajedno možemo više postići, kazao je francuski ambasador.
On je podsjetio i na učešće Francuske u procesu COVAX mehanizma, ali i drugih vidova pomoći crnogorskom zdravstvenom sistemu.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?