Gašparikova Abazoviću: UNDP nastavlja da podržava Vladu u sprovođenju politika socijalne zaštite i započetih reformi

Objavljeno: 11.05.2022. 12:55 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

UNDP je pouzdan i aktivan partner Crne Gore u realizaciji prioritetnih razvojnih ciljeva. Vlada i UNDP nastavljaju saradnju, naročito u dijelu jačanja institucionalnih kapaciteta, reformskih procesa i evropskih integracija. Njihova realizacija će nesumnjivo doprinijeti ispunjavanju obaveza Crne Gore u okviru ključnih pregovaračkih poglavlja i ciljeva održivog razvoja“, konstatovano je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore dr Dritana Abazovića i stalne predstavnice UNDP-a u Crnoj Gori, Daniele Gašparikove.

Predsjednik Vlade Abazović izrazio je zadovoljstvo ukupnom saradnjom sa UNDP, kao i intezitetom i dinamikom zajedničkih aktivnosti, stepenom realizacije planiranih projekata i strateški orjentisanih programa koji u potpunosti prate razvojne potrebe Crne Gore u kontekstu EU integracija i ispunjavanja ciljeva održivog razvoja.

Premijer Abazović se zahvalio na podršci koju je UNDP pružio Crnoj Gori tokom pandemije Covid-19, podsjetivši da je UNDP bio ključni posrednik u nabavci lične i zaštitne opreme za zdravstvene radnike, neophodnih medicinskih sredstava i materijala za zdravstvene ustanove, ali i traženjenju digitalnih rješenja za ubrzanje postojećih ICT sistema i uvođenju novih tehnoloških modela u odnosu na pandemiju.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova, zahvalila je premijeru Abazoviću i novoizabranoj Vladi na prepoznavanju važnosti prisustva UNDP-a u državi.

Okvir za nastavak našeg snažnog partnerstva predstavlja novi programski okvir saradnje između UNDP-a i Crnu Goru za period 2023-2027, koji je u potpunosti usklađen sa Agendom odživog razvoja 2030 i prioritetima iz procesa pristupanja Crne Gore EU. Naš zajednički fokus će tokom narednih pet godina biti na klimatskim promjenama,  zelenom, rodno odgovornom ekonomskom razvoju, digitalnoj transformaciji društva i institucija. Ovo je pogodan trenutak za oporavak i jačanje otpornosti društva, uz prijeko potrebno ispunjavanje ekoloških standarda, kao i principa transparentnih institucija usmjerenih na građane, rekla je Gašparikova.

Kako je istakla, napredak crnogorskog društva je moguć samo ukoliko u tom procesu niko ne bude zapostavljen. „Upravo zato će UNDP nastaviti da podržava Vladu u sprovođenju politika socijalne zaštite i već započetih reformi, sa posebnim fokusom na ranjive kategorije stanovništva – osobe sa invaliditetom, starije osobe, mlade, žrtve rodno zasnovanog nasilja. Javna uprava ima nemjerljivo važnu ulogu u kad je u pitanju socijalna inkluzija i stvaranje uslova za bolje generisanje prihoda za sve“, poručila je Gašparikova.

Dritan Abazović - Danijela Gašparikova, stalna predstavnica UNDP-a u CG (11.05.2022)


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?