Helikopter VCG upućen u Republiku S. Makedoniju kako bi pomogao u gašenju požara

Objavljeno: 11.08.2021. 11:45 Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Helikopter Vojske Crne Gore Bell 412 sa letačkom posadom upućen je danas u Republiku Sjevernu Makedoniju, po odluci Savjeta za odbranu i bezbjednost, kako bi pomogao u borbi protiv požara koji bukte tom zemljom.

Republika Sjeverna Makedonija je preko Evroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC) zatražila međunarodnu pomoć usljed brojnih požara kojima je pogođen istočni dio države i očekivanog pogoršanja situacije.  

EADRCC je primarni civilni mehanizam NATO-a za reagovanje u vanrednim situacijama. Operativan je 24/7 i dostupan svim članicama Alijanse i zemljama partnerima. Centar je zadužen za koordinaciju zahtjeva i ponuda za pružanje pomoći u vanrednim situacijama.

Zamjenik načelnika Generalštaba VCG, pukovnik Željko Radulović, poželio je posadi uspješno i bezbjedno izvršenje zadatka, naglasivši da je siguran da će sve aktivnosti obaviti profesionalno, na ponos Vojske i države.

„Vojska Crne Gore kredibilan je saveznik i zadovoljstvo nam je kada možemo da pomognemo našoj saveznici Republici Sjevernoj Makedoniji, zemlji sa kojom imamo dugotrajnu saradnju i partnerstvo“, istakao je on.

Radulović je kazao da je ovakav vid podrške veoma značajan jer jača partnerstva i interoperabilnost između bezbjednosnih institucija država regiona, kako bi što efikasnije,  zajednički, odgovorile na izazove.

Galerija

gallery.media[0].alt
1/8
item.alt
item.alt
item.alt
item.alt
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?