Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Izvještaj o pregledu klopki i plodova za muvu masline (11.07.2023.)

Objavljeno: 12.07.2023. 13:00 Autor: UBHVFP

Pregled klopki za kontrolu brojnosti muve masline na području Bara i Ulcinja (područje velikih maslinjaka – Valdanos) urađen je 11.07.2023. godine.

Generalno, brojnost je niža u odnosu na prethodni pregled, a imajući u vidu da je maslinarima preporučeno tretiranje u prethodnom izvještaju, sugerišemo sada da samo maslinarima koji nisu uradili tretman to urade sa preparatima koji su preporučeni u prethodnom izvještaju.

Muva nije hvatana samo na lokalitetu Bar I. Na ostalim lokalitetima muva se hvatala uglavnom u MC Phali klopkama i dominirali su mužjaci. Na žutim pločama uhvaćena je po jedna jedinka na lokalitetima Bar III i Valdanos IV.

Istovremeno, sa svakog lokaliteta, uzorkovani su plodovi radi pregleda u entomološkoj laboratoriji. Pregled plodova je pokazao da je u uzorkovanim plodovima zabilježena infestacija na lokalitetu Valdanos II u iznosu od 3.5 % i Valdanos III 7% ( u pitanju su larve prvog stupnja).

Izvještaj u prilogu:

Dokumenta

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?