Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Jačanje i unapređenje sektora malih i srednjih preduzeća jedan je od prioriteta u radu Vlade Crne Gore

Objavljeno: 26.10.2022. 22:00 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma

Na marginama današnje Konferencije o ekonomiji Montenegro 2022 u organizaciji Privredne komore Crne Gore, državni sekretar u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma Armend Milla,  sastao se sa g. Andreas Šalom, direktorom globalnih odnosa i operacija u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

U uvodnom izlaganju g. Šal se osvrnuo na dosadašnju uspješnu saradnju između OECD-a i Vlade Crne Gore, sa posebnim osvrtom na objavljivanje publikacija Konkurentnost Jugoistočne Evrope (JIE) 2021 i  MSP Indeks politika 2022 za Crnu Goru.

G. Milla je konstatovao da je Crna Gora, od objavljivanja posljednje OECD publikacije zabilježila značajan napredak u skoro svih 16 politika razvoja koje su ključne za unaprjeđenje konkurentnost i istakao da je najveći progres ostvaren u oblastima investicione politike kao i tehnologije i inovacija.

Naglasio je da Crna Gora i dalje snažno drži lidersku poziciju u regionu i da pokazuje da je na dobrom putu kreiranja i implementacije politika i programa u oblastima razvoja preduzetničkog učenja, ženskog preduzetništva, institucionalnog i regulatornog okvira za razvoj sektora malih i srednjih  preduzeća, programa podrške za razvoj MSP sektora, kao i u dijelu razvoja zelene ekonomije.

Naveo je da je potreba za konstantnim jačanjem i unapređenjem sektora malih i srednjih preduzeća prepoznata kao jedan od prioriteta u radu Vlade Crne Gore i da su u tom pravcu kreirani i implementirani programi podrške razvoju biznisa kao što je Program za unapređenje konkurentnosti.

S obzirom da OECD pruža informacije i savjete iz različitih oblasti kreiranja i implementacije društvenih politika, koje se najčešće odnose na oblasti ekonomije, trgovine, zaposlenosti a takođe i platformu u okviru koje vlade mogu da upoređuju iskustva u implemetaciji raznih društvenih politika dogovorena je dalja saradnja, posebno u oblasti zelene ekonomije kao i migracije.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?