Jakov Milatović: "Ostajemo posvećeni aktivnostima na pripremi učešća Crne Gore na Expo-u 2020"

Objavljeno: 28.06.2021. 16:42 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja
U nastavku posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović sastao se sa državnom ministarkom za međunarodnu saradnju i generalnom direktoricom Expo-a 2020 Dubai Rim Al Hašimi.


Ministar Milatović je, na početku sastanka, uputio čestitke na uspješnoj organizaciji predstojeće Svjetske izložbe u Dubaiju koja će, uprkos svim izazovima koje je prouzrokovala panedmija, ugostiti 192 države i dočekati milione posjetioca iz cijelog svijeta.


Crna Gora je imala tešku godinu i uprkos svim izazovima uspjela da se konsoliduje i ubrzano nastavi sa pripremama za predstojeći Expo. Ostajemo posvećeni aktivnostima na pripremi učešća Crne Gore na Expo-u, kako bi crnogorski paviljon spremno dočekao otvaranje izložbe 1. oktobra i  predstavio sve turističke, ekonomske i investicione potencijale naše države posjetiocima Expo-a.
On se zahvalio na podršci koju su Vlada UAE  i Biro Expo 2020 Dubai pružili paviljonu Crne Gore, kao i na donaciji sedam tona medicinske opreme koji su UAE dali Crnoj Gori na početku pandemije, i dodao da Vlada Crne Gore ostaje posvećena da na najbolji način predstavi Crnu Goru na ovom važnom globalnom događaju.  


Sagovornici su se saglasili da postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje i razmjenu iskustava između dvije zemlje, pogotovo na polju ekonomije i turizma, ali i trgovine, obrazovanja i obnovljivih izvora energije.


Državna ministarska Rim Al Hašimi je iskazala zadovoljstvo sastankom i prisustvom ministra Milatovića u Dubaiju, i kazala da je veoma raduje što će se Crna Gora učestvovati na ovom važnom globalnom događaju koji biti izvanredna prlika za Crnu Goru da, tokom šest mjeseci trajanja izložbe  kroz različite programske segmente, predstavi razvojne projekte i investicioni ambijent, te na taj način približi dodatnu Crnu Goru UAE i cijelom svijetu.


Prezentovanje prirodnih ljepota i investicionih potencijala vaše države će se sasvim sigurno pozivno reflektovati na crnogorsku ekonomiju, naglasila je ona.
Ministarka je podsjetila da su odnosi dvije države odlični i da Crna Gora i UAE dijele brojne zajedničke vrijednosti.


Svjetska izložba Expo 2020 Dubai održaće se u periodu od 1. oktobra 2021. godine do 31. marta 2022. godine sa krovnom temom „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“ i organizatori izložbe očekuju 25 miliona posjeta. Paviljon Crne Gore nalazi se u distriktu „Održivost“ i u izložbenom prostoru paviljona, na interaktivnim platformama, biće predstavljene prirodne ljepote, turistička ponuda i investicione mogućnosti Crne Gore.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?