Jačanje turističke saradnje između Crne Gore i Hrvatske

Objavljeno: 27.04.2021. 13:18 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja
U nastavku svoje radne posjete Republici Hrvatskoj, ministri ekonomskog razvoja i finansija i socijalnog staranja, mr Jakov Milatović i mr Milojko Spajić sastali su se ministarkom turizma i sporta dr Nikolinom Brnjac.

mek
Sastanak je tekao u duhu razmjene iskustava po pitanju ključnih tema dvije turističke zemlje, imunizaciji i prevazilaženju ekonomskih izazova u cilju što uspješnije turističke sezone.

“Svima nam je cilj da se što više građana vakciniše, uz napomenu da su turistički radnici prioritetna grupa, da se protokoli poštuju, da smanjimo cijenu testova, uz dobru promociju destinacije” započeo je Milatović.

mek

Kada je u pitanju jačanje odnosa dva susjeda ministri su razgovarali o poboljšanju turističkog saobraćaja između Crne Gore i Hrvatske, posebno Kotora i Dubrovnika. U cilju poboljšanja uslova prometa roba i usluga, u svijetlu pandemije i njenog uticaja na turističku privredu, a imajući u vidu povezanost gradova i regiona, posebno Kotora i Dubrovnika, Milatović je istakao nekoliko mjera koje bi ubrzale promet između dvije države i dvije regije i na taj način omogućile turistima brži dolazak i povratak, a turističkim privredama manje troškove, bolju uslugu i veće prihode. “Mjere podrazumijevaju brzu traku i brzi prelazak granice između Crne Gore i Hrvatske za sve turistčke grupe i za sve turističke potrebe, preusmjeravanje aviona sa aerodroma Ćilipi na aerodrom Tivat u slučaju da avion zbog objektivnih okolnosti ne može sletjeti na Ćilipe; saradnja između turoperatora iz Hrvatske i Crne Gore radi lakšeg prihvata putnika u oba smjera i sl.” nabrojao je Milatović.

Na priču o saradnji nadovezao se i ministar Spajić, jasno stavljajući do znanja da je u ovom trenutku komplementarnost ove dvije države po pitanju turizma mnogo jača od konkurencije, naročito u geografski bliskim djelovima država koje zajedničkim nastupom na tržištu mogu imati obostrane benefite.

Ministarka Brnjac i njen tim su u cilju što bolje razmjene informacija i iskustava prezentovali protokole, način promovisanje destinacije, ali i uslove za ulazak u zemlju. Istakla je da su oni donijeli vrlo jasne uslove za ulazak u Hrvatsku, a to su potvrda o vakcinisanju, pcr ili antigenski test odnosno dokaz da je lice preboljelo virus. U ovom trenutku se razgovara o digitalnom sertifikatu, ali se pomenuti uslovi neće mijenjati. Svjesni su neizvjesnosti koju nosi pandemija po pitanju turističke sezone, ali i činjenice da je Hrvatska u ovom trenutku najotvorenija članica EU. Ministarka je upoznala crnogorsku delegaciju sa kandidaturom Republike Hrvatske za člana Izvršnog odbora Svjetske turističke organizacije, uz očekivanje podrške koju su naši ministri i iskazali u toku sastanka.

Ministri su i razmijenili mišljenja vezano za turističku saradnju dvije zemlje i moguće komplementarne aktivnosti na tom području. Imunizacija ostaje prioritet objema zemljama, koje očekuju da će do početka sezone veliki procenat stanovništva imati antitjela, vakcinisanjem ili preležanim virusom. “Značaj turizma u obje zemlje je više nego evidentan, i uvijek će ostati takav, kao i težnja za dobrosusjedskim odnosima, zarad čega ćemo nastojati da što prije riješimo i pitanja predloga poboljšanja uslova razmjene između Kotora i Dubrovnika, potpisivanjem memoranduma o saradnji” zaključila je ministarka Brnjac uz nadu da će se sledeći susret sa delegacijom Crne Gore desiti upravo u toj zemlji.

Ministri će tokom ostatak dana posjetiti Hrvatsku elektroprivredu, kompaniju Rimac automobili, Hrvatsku gospodarsku komoru i Zagrebačku školu ekonomije i menadžmenta.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?