Ministar Jakov Milatović za ruske medije

Objavljeno: 04.06.2021. 16:25 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je tokom učešća na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt-Peterburgu u izjavama za ruske medije, istakao napredak koji je Crna Gora ostvarila u borbi sa pandemijom koronavirusa i pripremama za ljetnju turističku sezonu.

Crna Gora je naporno radila kako bi svim turistima obezbijedila najbolje moguće uslove za bezbjedan boravak. Do sada je vakcinisano oko 30 odsto odraslog stanovništva prvom dozom vakcine, donijeli smo Zdravstvene protokole i obezbijedili besplatno liječenje za sve kojima bude potrebna hospitalizacija. Ranije je Vlada Crne Gore omogućila slobodan ulazak turistima iz zemalja regiona, Rusije, Bjelorusije i Ukrajine, a od sjutra isto to važi i za zemlje EU. Pored toga, PCR testiranje za sve turiste kojima to bude potrebno za povratak u matičnu zemlju će biti besplatno, naglasio je Milatović za ruske medije.

Milatović je kazao da smatra da je najbolji odgovor na svaki vid krize dijalog, kao najvrijedniji resurs u vremenima izazova, što je i generalna ocjena svjetskih zvaničnika i predstavnika međunarodnih organizacija na Forumu, te da on mora uključivati i Rusku Federaciju, čiji značaj i doprinos je potvrđen mnogo puta kroz istoriju. Na toj liniji je podijelio mišljenje SZO o velikom doprinosu Ruske Federacije u globalnoj borbi protiv koronavirusa, u tom smislu i Crne Gore. Takođe je podsjetio na podršku koju je Crna Gora na poslednjem sastanku Svjetske Turističke Organizacije (UNWTO) dala kandidaturi Ruske Federacije za mjesto u Izvršnom odboru za članstvo u ovoj najznačajnijoj međunarodnoj organizaciji za turizam u svijetu.

Crna Gora ozbiljno radi na poboljšanju odnosa sa Rusijom, kao jedne od omiljenih destinacija ruskih građana za putovanja, ali da konačna odluka o tome kako će izgledati budući odnosi između naše dvije zemlje u velikom dijelu zavisi i od objektivnog tretmana Crne Gore od strane Ruske Federacije.

Direktni letovi su u apsolutnom interesu građana obje zemlje, pa je prirodno da oni budu obnovljeni s obzirom na sve preduslove koji na to utiču. Nadamo se da će se to uskoro i desiti i da će turisti nesmetano moći da dolaze u Crnu Goru.                                                                          Milatović je učestvovao i na plenarnoj sjednici Foruma održanoj danas, na kojoj su govorili predsjednik Rusije, Vladimir Putin, premijer Austrije, Sebastijan Kurz, Emir Katara, Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani i predsjednici Brazila i Argentine.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?