Ministar Milatović u prijestonici turizma

Objavljeno: 16.04.2021. 00:00 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Ministar ekonomskog razvoja mr Jakov Milatović boravio je danas u radnoj posjeti Opštini Budva i tom prilikom sastao se sa predsjednikom Opštine Markom Carevićem i predsjednikom Skupštine Opštine Krstom Radovićem.

Ministar Jakov Milatović kao resorni ministar za turizam, otpočeo je posjete crnogorskim opštinama i sa predsjednicima započeo razgovore o predstojećoj turističkoj sezoni i epidemiološkoj situaciji u gradovima koji su prepoznati kao važni centri crnogorskog turizma ali i glavni akteri za uspješnu realizaciju sezone.

Predsjednik Opštine Budva i predsjednik Skupštine Opštine iskazali su zadovoljstvo dolaskom ministra Milatovića u metropolu turizma. Carević i Radović pohvalili su stav Vlade o otvorenim granicama, ističući da je to prva stvar koja će garantovati bolju sezonu nego što je bila prošle godine. Oni su kazali da sa prethodnim sazivom Vlade nisu imali adekvatne razgovore te da izuzetno cijene gest ministra da se sastane sa njima i razgovara o aktuelnim pitanjima.

Ministarstvo ekonomskog razvoja

Ministar Milatović se osvrnuo na epidemiološku situaciju u zemlji a naročito u primorskim opštinama i iskazao zadovoljstvo padom novooboljelih na dnevnom nivou kao i ukupnim brojem inficiranih na nivou države koji je ispod 3500. „Ukoliko se ovakav trend nastavi vjerujem da bi smo negdje početkom maja bili u poziciji u kojoj smo bili na ljeto prošle godine u smislu broja aktivnih slučajeva. Mjere koje je Vlada preduzela imale su efekta na epidemiloške brojke, što nam daje prednost u odnosu na našu turističku konkurenciju i dodatno uliva povjerenje da će turisti prije nego se odluče gdje će putovati razmatrati i postojeću statistku“. Ministar je iskoristio priliku da uputi apel lokalnim samoupravama da prate sprovođenje mjera u svojim opštinama, „jer za realizaciju 60-65% turističke sezone iz 2019. je ključna epidemiološka situacija“, rekao je ministar. On je kazao da je na Savjetu za borbu protiv koronavirusa predložio dodatnu liberalizaciju ulaska u Crnu Goru za turiste sa tržišta Rusije, Bjelorusije i Ukrajine. „Vlada Crne Gore svim raspoloživim formalnim i neformalnim sredstvima pokušava da doprinese ponovnom uspostavljanju aviolinija sa ovim tržištima. Mislim da se u tom smislu krećemo u dobrom pravcu“, kazao je Milatović i dodao da se intezivno radi na pregovorima sa privatnim laboratorijama po pitanju snižavanja cijene PCR testa za strane turiste, koja bi bila uporedna sa cijenom naših turistickih konkurenata.

Ministar je sve pristune upoznao sa trenutnom ekonomskom situacijom u zemlji i podsjetio na Mjere podrške privredi u ublažavanju negativnih posledica izazvanih pandemijom koronavirusa koje su usvojene krajem januara i najavio novi paket mjera koji će biti usvojen na sjednici Vlade krajem aprila mjeseca, a koji će se velikim dijelom oslanjati na prethodni paket podrške i imaće novu komponentu koja se tiče kreditne podrške.

Ministarstvo ekonomskog razvoja„Ovo je prva posjeta u nizu posjeta primorskim opštinama, u susret što boljoj realizaciji turističke sezone. Normalno da je Budva bila prva stanica, jer kao što znate Budva čini u turističkom prometu 50 odsto i zaista je u tom smislu prijestonica crnogorskog turizma. Razgovarali smo o svim stvarima koje zajednički treba da uradimo u narednom perodu, o svemu što je do sada urađeno, šta možemo unaprijediti, a sve kako bi goste dočekali što spremnije ove godine i kako bi imali što bolju turističku sezonu“, kazao je ministar Milatović nakon sastanka.

Gradonačelnik Budve Marko Carević uvjeren je da će se Budva uz pomoć resornog ministarstva što bolje pripremiti za sezonu. „Čast nam je zadovoljstvo što nas je posjetio ministar ekonomije i ovo je prvi put od kada je formirana nova vlast da u Budvi imamo predstavnika Vlade . Pred nama je turistička sezona, znate i sami kroz šta sve smo prošli i zahvalan sam ministru jer jedino uz timski rad i dogovor možemo ovu turističku sezonu da dočekamo što spreminiji. Uvjeren sa da ćemo imati uspješnu saradnju“, kazao je Carević.

Ističući da cijeni što je Milatović prvo posjetio Budvu, šef parlamenta Krsto Radović naveo je da je bio konstruktivan razgovor. „Cijenim napore i rad Ministarstva ekonomskog razvoja kako bis e ova sezona pripemila. Mi smo danas dali dodatne inpute kako bi se to na još kvalitetniji način uradilo. U svakom slučaju očekujemo jedno ljepše vrijeme i da će Budva imati dorbu saradnju sa državnim organima“, naglasio ej Radović.

Ministar se tokom posjete sastao i sa predstavnicima Morskog dobra, Budvanske rivijere i Adriatic Properties.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?