Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Japan pruža podršku na putu ekonomskih i socijalnih reformi kao i na putu ka EU

Objavljeno: 26.05.2022. 15:23 Autor: Ministarstvo kapitalnih investicija

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija mr Ervin Ibrahimović i državni sekretar Admir Šahmanović održali su sastanak s NJ.E. nerezidentnim ambasadorom Japana u Crnoj Gori Takahiko Kacumata.

Sastanku su, ispred delegacije Japana prisustvovali g. Tatsuro Masuda, prvi sekretar Ambasade, gđa Mai Kawamura, treći sekretar Ambasade, kao i g. Fukuda, zamjenik šefa JICA Kancelarije, g. Yano, generalni menadžer Mitsubishi Belgrade Kancelarije i g. Hashimoto, generalni menadžer ITOCHU korporacije.

Susret potpredsjednika Ibrahimovića sa nerezidentnim ambasadorom Japana u Crnoj Gori Kacumatom Takahikom

Diplomatski odnosi u oblastima ekonomije i politike dvije zemlje pokazatelj su čvrstine, karaktera i spremnosti da jos odlučnije nastavimo unaprijeđivati  bilateralne odnose u izazovnim vremenima.

Istakao je potpredsjednik Vlade Ervin Ibrahimović.

Od velike je važnosti privući  veći broj japanskih investitora i poslati jasnu poruku  da smo kao mala mediteranska država itekako sposobni da intenziviramo napore u cilju dostizanja standarda najrazvijenijih zemalja Evrope i pokažemo da je upravo to jedan od fokusa rada nove Vlade.

Naglasio je ministar kapitalnih investicija informisuci prisutne o razvojnim projektima na sjeveru, izgradnji ski centara, potencijalima sjeverne regije kada je u pitanju proizvodnja zdrave hrane, te neophodnosti stvaranja održivog sistema i snažnijeg povezivanja prehrambrene industrije i turističke privrede u Crnoj Gori.

Pragmatičan prenos znanja, japanska ekspertiza i rastuća saradnja dvije zemlje kroz konkretne projekte, i pored izazovne geopolitičke situacije, garant su ekonomskog rasta i razvoja. Ozbiljni smo interesenti za dalja ulaganja. Energetika, putna infrastruktura, turizam,  u svim sferama privrede ovako lijepe zemlje vidimo ogroman potencijal koji je i dalje neiskorišten.

Rekao je ambasador Kacumata uz konstataciju da Crna Gora tek treba da iskoristi svoj veoma povoljan geografski položaj i valorizuje ogromna prirodna bogatstva.

Predstavnici renomiranih kompanija, su iskoristili sastanak i predstavili oblasti i obim svog poslovanja, sa posebnim osvrtom na region i zemlje Zapadnog Balkana na čijem tržistu su prisutni već značajan broj godina.

,,Postoji prostor za dalju saradnju, a naročito su interesantni potencijalni projekti u oblasti razvoja obnovljivih izvora energije, budući da Crna Gora u tom dijelu raspolaže bogatim prirodnim resursima'' poruka je predstavnika japanskih kompanija na kraju sastanka.

Sagovornici su se saglasili da je samo daljim proaktivnim zalaganjima uz intenziviranje bilateralne saradnje moguće stvoriti sistem ekonomski stabilnog i održivog poslovanja, na svim nivoima, te značajno doprinijeti boljem standardu svih građana Crne Gore.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?