Jelena Burzan

Generalna direktorka Generalnog direktorata za Evropsku uniju

Sadržaj:
ObrazovanjeKarijera

Jelena Burzan je rođena 10. marta 1980. godine u Podgorici gdje je završila osnovnu školu i Gimnaziju.

Obrazovanje

Diplomirala je na Univerzitetu Crne Gore, Filozofski fakultet, Odsjek za engleski jezik i književnost.

Završila je postdiplomski kurs za Integrisani pristup odnosima s javnošću u Londonskoj školi za odnose s javnošću 2006. godine, Program obuke za mlade diplomate uključene u proces integracije u EU na Diplomatskoj akademiji u Beču 2008. godine, kao i program obuke za mlade diplomate na madridskoj Diplomatskoj akademiji iste godine. Polaznik je brojnih drugih obuka iz oblasti poslova EU.

Karijera

Jelena Burzan ima petnaest godina iskustva u radu na poslovima evropskih integracija na različitim pozicijama u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore ili drugim institucijama zaduženim za koordinaciju procesa integracije. Od juna 2018. je generalna direktorica za Evropsku uniju u Ministarstvu vanjskih poslova i šefica Radne grupe za pregovore o poglavlju 31 Zajednička vanjska i bjezbjednosna politika. Ranije, u periodu 2017. - 2018, bila je generalna direktorka za pristupanje EU u tadašnjem Ministarstvu za evropske integracije. Istovremeno, bila je sekretarka Pregovaračke grupe i zamjenica predsjedavajućeg Komisije za evropske integracije.

Aktivno je učestvovala u radu od početka pregovora s EU 2012. godine kada je započela svoj rad u Kancelariji glavnog pregovarača u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija. Od maja 2013. bila je šefica Kancelarije glavnog pregovarača i taj posao je obavljala tri godine, do jula 2016. godine kada je imenovana za vršioca dužnosti generalnog direktora za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija (jul 2016. - februar 2017.).

Karijeru je započela kao pripravnica 2006. godine u tadašnjem Ministarstvu za ekonomske odnose s inostranstvom i evropske integracije, nastavljajući rad u Sekretarijatu za evropske integracije. Njene dužnosti, kao šefice Odsjeka za terminologiju i reviziju u Sekretarijatu, između ostalog, u to su vrijeme uključivale koordinaciju prevod Upitnika EK 2009. godine, prve korake u stvaranju crnogorske terminološke baze pravne tekovine EU, kao i reviziju prevedenih propisa.

Tečno govori engleski (nivo C2) francuski jezik (B2), italijanski (B2), a ima osnovno poznavanje slovenačkog jezika.